Du är här

2021-09-13 - Teater
Sofia Andersson, Jan Boholm och Jonas Jonsson på scen. Foto: Malin Berglund

Dramatiserad 1700-talshistoria

Häxprocesser, hällristningar, linodling, sörkörare och hemvändande karoliner. Allt det och lite till får man veta mer om på Folken Teater söndag 19 september.

”Dagboksblad” handlar om skeppsgossen Otto Sarkman som flytt kriget i den finska delen av Sverige och hamnat i Sundsvall våren 1721. Snart börjar rykten gå om ryska härjningar och bränningar av städer och byar längs norrlandskusten, och Otto blir tvungen att ge sig av från Sundsvall. Han hamnar på olika platser i Västernorrland, bland annat i Själevad där han lär sig arbeta med lin. Så här skriver Otto Sarkman själv:

”I skogen 27 maj anno 1721. Fyra dagar har förlidith sedhan jag lemnade Sundsvall. Det rykhtas att Sundsvall är helt nedbrändth. Förskrecklight. Min tanke går oftha till Ingeborg. Hur har hon det? Är hon fängslad? Så orättfärdigt. Så orätthwist. Tjufven går fri och hon får straffeth. Lefwer hon ens?”

Pjäsen är samtidigt en berättelse om en flyktingpojke som flyr till Sundsvall och sedan tvingas fly i det nya landet, men som till slut finner en fristad och kan börja studera. Och så småningom bli lärjunge till självaste Carl von Linné.

Dagboksblad, som är en pjäs för både barn och vuxna, har producerats av Teater Soja och på scen ser vi Sofia Andersson, Jan Boholm och Jonas Jonsson. För regin står Marie-Thérèse Sarrazin och lokal arrangör är Örnsköldsviks Riksteaterförening.

Dela med dig av denna artikel på: