Du är här

2021-09-09 - Samhälle
Carina Nordin, Thomas Einarsson, Sören Berggren och Annelie Vigren är några av eldsjälarna i Vardagsrummet. Foto: Håkan Nordström

Vardagsrummet växlar upp

Livemusik, ungdoms-kvällar, läxhjälp, kreativa rummet och hjälp till de som pluggar inför mopedkörkortet. Verksamheten i Vardagsrummet tar fart igen och redan i morgon, fredag, öppnar man upp för festligheter, både i och utanför lokalen i centrum, på Lasarettsgatan.

Vardagsrummet har en tid sett ganska tomt ut eftersom föreningens verksamheter varit relativt få under pandemin, vilket många har saknat. I och med restriktionerna fick den ideella föreningen tänka om och tänka nytt. En hel del digitala sändningar med musik, samtal och kreativitet blev den nya verkligheten, och en del av verksamheten har också flyttat utomhus. Både genom kreativa promenader och musikkvällar.

En verksamhet som också pågått sporadiskt under pandemin är ”Vardagsrummet på stan”.
– Vi vill skapa kontakt med ungdomarna såväl en vardagseftermiddag som ibland på helgnätterna då vi valt att samverka med BRÅ och kommunen genom Nattvandrarna, säger Sören Berggren.

Nu i höst kommer det att sjuda av liv igen i Vardagsrummet och planer finns det gott om. En nyhet är att man erbjuder hjälp till de som pluggar inför mopedkörkortet. Tanken är att ungdomarna får möjlighet att komma till Vardagsrummet en kväll i veckan där föreningens ledare hjälper till med att förstå reglerna och eventuella funderingar ungdomarna har.

Lokalen kommer också att nyttjas dagtid i och med att Mellansels folkhögskola valt att bedriva viss undervisning här.
– Det känns kul att Mellansels folkhög-skola hörde av sig om att kunna vara i vår fina lokal, säger Annelie Vigren. Förhoppningsvis kommer fler att hitta hit även på våra kvällsaktiviteter.

Eftersom pandemiläget fortfarande är osäkert och lokalen ganska liten så kan det finnas en del begränsningar som kan komma att skärpas beroende på vad som händer under hösten. Men för att få till en rivstart och samtidigt fira att man äntligen kan få börja träffas igen arrangerar Vardagsrummet festligheter fredag 10/9 mellan 18.00-20.00. Föreningen bjuder på hamburgare utomhus, och inne i lokalen blir det kaffe och livemusik. Om vädret tillåter kommer det även att finnas möjlighet att spela schack alldeles utanför lokalen.

Föreningen vilar på kristen grund, och bland utbudet finns exempelvis Alpha-kurser där man utforskar grunderna i den kristna tron, men det finns inga som helst förväntningar på att du som besöker Vardagsrummet delar den tron. Vardagsrummets aktiviteter är öppna för alla och man behöver inte vara medlem för att delta. Däremot är medlemskapet ett sätt att stödja verksamheten ekonomiskt via medlemsavgiften. Vardagsrummet är en helt ideell förening och är därmed beroende av ekonomiskt stöd till lokal, löpande verksamhet och arrangemang.

– De som har besökt Vardagsrummet har uttryckt att det är en plats som verkligen fyller ett behov. Här finns möjlighet att stanna upp för goda samtal och möten präglade av omsorg, öppenhet och respekt. Helt enkelt en plats där livet får utrymme. Nu hälsar vi gamla och nya besökare välkomna och ser fram emot spännande möten och goda samtal, säger Annelie Vigren.

Dela med dig av denna artikel på: