Du är här

2021-09-09 - Ungdom
  • Fatou i 6B och alla hennes kompisar på Sörlidenskolan gläds åt att området äntligen har en fritidsgård igen. Foto: Håkan Nordström
  • Längst fram Yusuf Chawila och Phanarat Sirathip som tillsammans med Farya Khazay (ej på bild) ska arbeta på fritidsgården. Bakom dem fritidskonsulent Kent Näsman, Sörlidenskolans rektor Björn Norgren samt Bert Grundström från BRÅ och Sörliden-Valla Samverkansförening. Foto: Håkan Nordström

Idag öppnar Sörlidens fritidsgård

Det är 25 år sedan senast, men nu har Sörliden en egen fritidsgård igen. Till stor glädje för alla elever i årskurs 4, 5 och 6 på Sörlidenskolan.

Biljardbord, två pingisbord och en nedplockad gammal whiteboard som byggts om till shuffleboard. Möjlighet att köpa fika och dricka, en avdelning med Xbox och självklart en myshörna att hänga i – med andra ord: i stort sett allt som behövs på en fritidsgård. Just en sådan gård finns från och med idag på Sörlidenskolan.
– Vi kommer att ha öppet här torsdagar och lördagar, och det är öppet även under skoltid när vi har fritidspedagoger på plats, berättar skolans rektor Björn Norgren.

En tidigare, numera pensionerad, rektor på Sörlidenskolan är Bert Grundström, som gläds över nyöppnandet av fritidsgården.
– Det är verkligen på tiden att gården öppnar igen. Vi vill också få föräldrar att hjälpa till här, framförallt pappor. På sikt kanske vi kan ha öppet fler kvällar i veckan, säger Bert som är ordförande i Sörliden-Valla Samverkansförening och dessutom ledamot i Brottsförebyggande rådet, BRÅ Örnsköldsvik – två organisationer som i allra högsta grad är inblandade i Sörlidenskolans fritidsgård.

Tillsammans med kultur och fritid i kommunens samhällsbyggnadsförvaltning, kommunens integrationsstödjare och Sörlidenskolan har fritidsgården blivit verklighet. Man har också fört dialog med Polisen under arbetets gång.
– Allt handlar om att hitta en vettig tillvaro för ungdomarna, i stället för att de ska dra ute på stan. Det finns många barn i det här området som inte är knutna till några föreningar, säger Björn Norgren.

Fritidsgården är inrymd i skyddsrummet i skolans källarplan och när 7an hälsar på ett par dagar innan invigningen är det redan flera av eleverna som hittat hit, bland andra tre klasskompisar från 6B – Filippa, Olivia och Fatou, som alla är jätteglada att fritidsgården öppnar.
– Vi har varit här förut, förra året hade vi en klassfest här nere, berättar Fatou.
– Som vi fixade själva, lägger Olivia till.

Tjejerna brukar också tillbringa rasterna här nere.
– Vi spelar Uno och pratar, berättar Fatou.
– Och spelar pingis, fortsätter Filippa.

På frågan om de tycker att det blir bra med en fritidsgård kommer ett unisont JAAA! Och nu kan de, och alla deras skolkamrater i årskurs 4, 5 och 6 på Sörlidenskolan även komma hit kvällstid på torsdagar och lördagar. Och om man vill finns dessutom möjlighet att nyttja skolans gymnastiksal till olika aktiviteter.

Dela med dig av denna artikel på: