Du är här

2021-09-12 - Skola & utbildning

Dubbelt nominerad rektor

På Ängsmarkens förskola har Tuovi Silvola förverkligat sin vision om en förskola som är mer Ferrari än Volvo. Nu är hon en av tre nominerade till priset Årets Demokratiarbete på Skolledargalan 2021.

Årets Demokratiarbete tilldelas en skolledare som främjar elevernas medborgerliga kompetens och grundläggande demokratiska värderingar. Det är personalen på Ängsmarkens förskola som nominerat rektor Tuovi Silvola.
– Jag fick ett mejl där det stod att jag var nominerad till två priser, även Bästa rektor, men jag tänkte att det nog var spam och att de ville komma åt mitt kontonummer, säger Tuovi.
Efter ännu ett mejl där bilder efterfrågades, berättade Tuovi för sin personal.
– Vi fick förklara att det var på riktigt och att vi nominerat henne, säger Erika Grip, pedagog på förskolan.
Dubbla nomineringar alltså och redan 16 september, vid en galakväll på Nalen i Stockholm, utses vinnaren av Årets demokratiarbete. Finalisterna till Bästa rektor presenteras senare.

I nomineringstexten nämns en vision om en förskola som är mer Ferrari än Volvo, den kräver sin förklaring.
– Det var titeln på min uppsats under rektorsutbildningen och den har funnits med mig sedan dess, säger Tuovi. Ferrarin är snabb och det behövs för att driva utveckling och hänga med i svängarna. Bromsen behövs också för att hålla sig på banan. Volvon är långsammare och trygg men ibland för långsam och den orkar inte alltid uppför branta backar.
Ledarskapet har varit viktigt för Tuovi i hela yrkeslivet. Ett ledarskap som är demokratiskt och får med hela personalen samtidigt som det är tydligt och rakt.
– Jag fick börja planera för Ängsmarken redan 2016 och startade en grupp som med demokratiskt tänk tog fram verksamhetsidén. När personalen anställdes började vi tidigt utforma arbetsplatsen och arbetssättet tillsammans och nu är även barnen delaktiga.
Erika Grip är anställd som pedagogista, en pedagog till pedagogerna, och en viktig del i att barnens röster blir hörda.
– Vi arbetar hela tiden med förhållningssätt och värdegrund och utgår från fyra överenskommelser, säger Tuovi. En av dem lyfter tankar om barnens och familjernas delaktighet.
Nu väntar en spännande galakväll för Tuovi och senare beskedet om eventuell final i Bästa rektor.
– Det är helt wild and crazy att jag är nominerad till två priser, jag har både skrattat och gråtit sedan beskedet kom, säger Tuovi.
– Ja, du har verkligen gått runt som på moln här sedan dess, säger Erika. Vi är så himla stolta och nu är det bara att hålla tummarna! l

Nomineringen
"Med kraften från ett helt yrkeslivs erfarenheter och en tydlig vision om barnets bästa i centrum, bygger Tuovi sitt ledarskap på en barnsyn som utgår från övertygelsen om det kompetenta barnet. Som ledare har hon förverkligat visionen om möjligheternas förskola, en förskola i tiden som är mer Ferrari än Volvo – en förskola att längta till. Under Tuovis ledarskap blir förskolan en kulturell, demokratisk och social mötesplats där barnets alla hundra språk får blomstra."

Dela med dig av denna artikel på: