Mat & dryck

Skördetider: Ta hand om din skörd!

Gör gin på dina enbär och kandera din ingefära. Fler tips hittar du här!

Aubergine. Känslig för kyla men går utmärkt att frysa in och spara efter tillagning.

Chilipeppar. Torka i ugnen för förlängd livslängd. Mal till chiliflakes eller använd i matlagning ända fram till sommaren.

Dill. Lämpar sig bättre att frysa in, precis som persilja, gräslök och basilika.

Enbär. Gör saft eller sylt – eller eget gin. Torka och använd som krydda i en höstig, mustig viltgryta.

Fläder. Bären ska inte ätas råa. Det finns många olika sätt att förädla såväl bären som blommorna. Du kan till exempel göra saft, cider, gelé eller örtte.

Gurka. Syra eller gör ättikslag, krydda efter smak och lägg in.

Hallon. Saft, sylt, marmelad, gelé, likör – möjligheterna är nästintill oändliga. Eller frys in i portionspåsar. Bladen kan torkas och användas som te.

Ingefära. Gör saft av färsk ingefära eller kandera och ät som godis. Torka knölen och använd till te eller krydda.

Jordgubbar. Saft, sylt eller frys in. Skiva och sockra innan för bästa hållbarhet.

Kål. Alla sorter passar bra att frysa in eller torka i ugn efter lätt förvällning.

Lingon. Sylt, dricka eller frys in – de klarar sig bra utan att sockras innan.

Lök. Förvara både gul och röd lök torrt och svalt så håller de hela vintern. Rödlök kan picklas och gul lök hackas för att frysas in – bara att lägga i stekpannan direkt.

Morötter. Skär i tjocka skivor eller tärningar och förväll (koka i vatten några minuter). Lägg in i frysen.

Nypon. Torka i ugnen och gör eget nyponpulver, eller puré att frysa in. Perfekt när du behöver en c-vitaminkick!

Rödbetor. Ett klassiskt sätt är att konservera genom att göra en inläggning med skivade bitar. Lagra annars likt morötter.

Squash. Håller sig bra några veckor i svalt kylskåp men går inte att lagra någon längre tid.

Svarta vinbär. Frys in eller gör saft, gelé eller marmelad.

Tomat. Om du inte gör sås, puré eller egen ketchup kan de frysas in hela.

Vitlök. Torka på varm, torr plats i ett par veckor så klarar den sig i rumstemperatur i flera månader. Kan också frysas in, hel eller hackad.

Västeråsgurka. Skördas när de är 10-12 cm långa. Skiva och lägg in i ättikslag smaksatt med dillkronor och senapsfrö. Håller sig hela vintern. Gör egen bostongurka med lite lök och paprika.

Yuzu. Kanske egen lemonad? Kan annars frysas in, precis som andra citrusfrukter som lime och citron. Ett tips är att skiva eller klyfta innan. Rivet skal kan också frysas in.

Zucchini. Går bra att torka. Eller tillaga och puréa för att sedan frysas in. Kan när som helst tas fram till soppor eller grytor.

Åkerbär. Passar utmärkt till sylt, saft eller att göra likör på. Går bra att frysa in, precis som andra bär.

Äpplen. Äppelmos, must eller torka till nyttiga chips. Går bra att frysa in efter att de kärnats ut och klyftats men ftersom de tappar sin krispighet i frysen passar de bäst till mos, paj eller matlagning. Kan också lagras länge på en torr, sval och frostfri plats.

Örter: Oregano, citronmeliss, dragon, rosmarin, salvia, timjan och flera andra örter kan med fördel torkas, antingen utspridda på tidningspapper eller i små buketter som hängs upp och ner. Tips: Gör dina egna kryddblandningar efteråt – perfekt att lägga i fina burkar och ge bort i present.

Källa: sverigesnatur.org, blomsterlandet.se, landshypotek.se

Ingen jordkällare? Gör så här!
För den som saknar en bra källarförvaring är ett tips att gräva ned ett cementrör på en torr och väldränerad plats i trädgården, isolera röret utvändigt och tillverka ett isolerat och tätslutande lock. Bottna med grus. Lägg dina rotsaker i röret och fyll på med halm vartefter du tar upp dem. Potatis trivs annars bra i en gammaldags ”stuka”. Då lägger du potatisarna utomhus i konformad hög, först täckt med några decimeter torr halm och sedan lika mycket jord. Lämna en öppning på några decimeter utan jord på toppen men täck för vid minusgrader. Gräv sedan fram allt eftersom den behövs.

Publicerat