Du är här

2021-09-05 - Mat & dryck
  • Ida Billström tycker om torkad grönkål och har gärna torkade äpplen i filen. Följ hennes intresse för odling på @vasterlanggatan28 (Instagram). Foto: Privat
  • Foto: Håkan Nordström

Skördetider: Vardagslyx från jorden

Ida Billström i Ås odlar mycket och gärna. Nyligen har hon blivit en riktig blomfantast.
– Man blir fantastiskt glad av alla färger, säger hon.

Den som älskar växter har säkert uppmärksammat trenden att binda buketter av egenodlade blommor att sälja vidare för en symbolisk summa. En tanke som bara härom veckan även slog rot hos 32-åriga Ida Billström i Ås.
– Jag hade så många blommor över och tänkte, varför inte. Förra året köpte jag buketter av några andra och tyckte det var himla häftigt. Det kom ett helt gäng som ville köpa men grejen är inte pengarna, det är att fler än mig får glädje av dem, säger Ida vars blomintresse sedan i fjol växt sig allt större.
– Då provade jag att odla själv och det gav mersmak. Man blir fantastiskt glad av alla färger. Jag dekorerar hemmet eller gör vänner glada – det är väldigt tacksamt när man går bort på fest, att ge bort något man själv gjort känns lite mer exklusivt.
Men i hennes rabatter finns också många fler anledningar till att dra på smilbanden. Här hittas både palm-, grön- och spetskål, gulbeta, polkabeta och vita, brunröda och gula morötter.
– Nu har jag hittat ringblommor som växt tillsammans med kål som jag tänkt ha till matlagning. Det är kanske ingen superdelikatess men jag provar mig fram, kanske kan man ha det i stället för chips. I går hade jag torkade äpplen i filen och torkad grönkål i ugn är supergott.
Hur stort är odlingsintresset bland dina jämnåriga och umgängeskrets?
– Kanske inte i min direkta krets men jag tycker att det blivit större, fler och fler odlar ätbart vilket är superroligt. Det är så himla lyxigt att bara gå ut på altanen när man lagar mat och plocka lite persilja att smaksätta med. 
 

Dela med dig av denna artikel på: