Du är här

2021-09-05 - Mat & dryck
  • Helene Andersson. Foto: Håkan Nordström
  • Av 1,1 ton äpplen blir det ungefär 550 liter must. I Helene Anderssos fruktpress ryms 35 liter färdig råsaft som sedan pastöriseras (värms upp) till 80 grader för hållbarhet i upp till ett år. För den som i hemmet bara mustar för eget bruk räcker det med att införskaffa matberedare och en fruktpress av mindre modell. Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström

Skördetider: Mustig framgångssaga i Kyrkbyn

Att förädla frukt och grönsaker ligger Helene Andersson varmt om hjärtat.
– Jag tror att folk tycker det är omständligt, men det är inte svårt och så vet man vad man får, säger ägaren till Gubbholmen Must & Grönt.

Det skulle inte alls bli storskaligt, men under ganska precis ett års tid har Helene Anderssons verksamhet i Kyrkbyn, Trehörningsjö, växt så att det knakar i äppelträden – både lokala och mer sydliga. När 7an knackar på är hon i full färd att pressa 1,1 ton äpplen från Skåne till den must hon med framgång torgför hos flera återförsäljare i kommunen. 
– Att det skulle bli så här stort var ofattbart för några år sedan, jag är jättestolt. Att folk ställer sig på kö för att få tag på musten är en häftig känsla, säger Helene som, precis som när företaget var i sin linda, samtidigt fortsätter erbjuda privatpersoner att få sina egna äpplen mustade. 
Det skulle också den intresserade, efter några småinköp, själv kunna göra. I Helenes musteri finns en större modell av en fruktkross, fruktpress och en pastöriseringsmaskin, men för ett enskilt hem krävs egentligen bara en blygsammare press. 
– Och en matberedare i stället för kross. Pastörisera gör man bara för hållbarheten, det förändrar inte smaken. Jag tvättar dem först i en rostfri balja, det är väldigt simpelt.
Folk som odlar och förädlar upplever hon bli färre och färre.
– Det är ledsamt, det är så naturligt. Jag har alltid brunnit för det, man känner sig rik och det är roligt och tillfredsställande. Vi har så mycket gratis omkring oss.
På markerna runt Helenes bostad växer exempelvis rikligt med olika bär och i de två växthusen hittas bland mycket annat tomater och chili. 
– Jag har tänkt börja lägga in gurka och göra drycker av krusbär. Kanske marmelad också. Jag älskar mitt ställe, min man säger sig ibland kunna hyra en lägenhet i stan men mig får de bära ut härifrån.

Dela med dig av denna artikel på: