Du är här

2021-09-02 - Friluftsliv

Naturens dag – som vanligt igen

Efter fjolårets annorlunda version av populära Naturens Dag, i digital form på grund av pandemin, är det nu på lördag dags igen för ett mer traditionellt arrangemang. Räkna med en härlig dag längs Hälsans stig runt lilla Höglandssjön med utgångspunkt från Bussbyvallen i Gullänget.

2021 är Friluftslivets år, och det tar man förstås fasta på under Naturens Dag.
– Det tema som vi valt för dagen är ”Hälsa och välmående” vilket lyfts under Friluftslivets år. Vi mår bra av att vara ute, många vittnar om att stressen sjunker i naturen, så det blir lite extra fokus på det. Det blir också prova på-aktiviteter, Showdans för barn, testa att träna med Friskis & Svettis – och Naturskyddsföreningen lyfter fram skogsbad, berättar kommunens friluftsstrateg Ann Holst, som är ny på posten som ansvarig för Naturens Dag.
– Vi är många som gör det här tillsammans och det finns massor av erfarenhet i det gänget, så det känns väldigt tryggt.

Bland utställarna – som du hittar på kartan i veckans nummer av 7an – finns exempelvis STF Örnsköldsvik som tipsar om hur du packar din ryggsäck rätt och lätt; Naturum Höga Kusten som informerar om världsarvet och inspirerar till att upptäcka Höga Kustens pärlor; Rädda Barnen som bland annat har lekar för barn samt Ångermanlands Ornitologiska Förening som givetvis berättar allt om fåglar.

Örnsköldsviks museum och konsthall bjuder in alla att skapa djur med material från skogen, Arkenbiblioteket tipsar om böcker och kultur att upptäcka, Friluftsfrämjandet har olika roliga aktiviteter att prova på och Junis/UNF har pyssel för barn med djur-tema.

Hungrig blir man förstås också av ett besök på Naturens Dag och det finns både hamburgare, varmkorv och gofika.
Kulturskolan är dessutom på plats med både barnjazzgrupper och sitt spelmanslag. En tur med Barnens Dag-föreningens tuff-tuff-tåg kanske också lockar?
– Det är väldigt roligt att vi nu har möjlighet att genomföra arrangemanget utomhus, där en sådan här dag givetvis passar allra bäst. Vi är många som längtar efter att mötas och göra saker tillsammans, och vi vill hälsa alla varmt välkomna, säger Ann Holst.

Arrangörerna bakom naturens dag är ett flertal föreningar och organisationer tillsammans med Örnsköldsviks kommun, Örnsköldsviks natur- och friluftsråd, Studiefrämjandet och Tidningen 7.

Dela med dig av denna artikel på: