Du är här

2021-08-27 - Utställning
  • Richard Galloway, född i England men numera boende i Rog utanför Bjursås strax norr om Falun, fick Örnsköldsviks Kollektiva Konstnärsklubbs och kommunens grafikstipendium 2020, och med det följer en utställning och tillgång till konstnärsverkstaden i Kulturfabriken. Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström

New Romantic Places

Vad finns på andra sidan sjön att upptäcka? En speciell plats, ett ögonblick, ett möte? ÖKKV:s grafikstipendiat 2020, Richard Galloway, ville ha svar på sina frågor och byggde sig en båt. Nu ställer han ut i Galleri Lokomotiv.

En tjusig egentillverkad båt fyller ena halvan av Galleri Lokomotiv, och runt om den på väggarna hänger de abstrakta naturbilder som Richard Galloway skapat efter sina turer med båten.
– Jag söker en plats, ett speciellt ögonblick. Jag ville fånga känslan man kan få av att tänka: den där stenen vill jag kliva upp på för att få den bästa utsikten; på det här stället kommer jag att fånga den största fisken; eller när man hittar den alldeles släta perfekta stenen för att kunna kasta macka på vattnet.

Richard ville ta sig över Rogsjön för att upptäcka vad som kunde finnas på andra sidan, så han bestämde sig för att bygga en båt – trots att han inte hade någon aning om hur man bygger båtar.
– Jag kände att jag måste bygga den själv för hand. Det var förstås viktigt att den skulle vara sjöduglig men för mig var det också viktigt att den skulle vara vacker.

Resultatet av omkring 200 timmars båtbyggande är imponerande. Och nu när han ställer ut ramar mängder av hans naturbilder in den tjusiga båten – samtliga är monoprints, som alltså bara finns i ett exemplar.
– Jag har jobbat mycket med träsnitt men nu ville jag åstadkomma något med en snabbare process. Det här är mina första abstrakta landskapsbilder, de är klart annorlunda mot vad jag gjort tidigare.

Under sin vistelse i verkstan på Kulturfabriken har Richard också skapat annan konst som han visar upp i den inre delen av Galleri Lokomotiv. Han har även en plan att återvända hit till Örnsköldsvik i november för att avsluta ett annat konstprojekt.
– Jag vill arbeta med större tryck än de jag kan åstadkomma i min egen ateljé, och här finns större tryckpressar jag kan använda mig av. Ni har en mycket fin verkstad här.

Utställningen har vernissage nu på lördag, 28 augusti, klockan 12-15. Därefter visas den fram till och med 25 september.

Dela med dig av denna artikel på: