Utställning

Svensk-italienskt på Konst & Kamera

Coronapandemin satte stopp för fjolårets utställning i Västertjäl. Nu till helgen är det däremot dags för den italienske konstnären med det passande namnet Corona att låta sin konst ta plats i galleri Konst & Kamera.

Two times June, det är rubriken på utställningen där Maurizio Corona, numera med Genesön som hem, blandar stort och smått i perfekt harmoni. ”Two times June” är också titeln på en svit med nio små svartvita landskapsbilder.
– Jag gjorde dem i Italien under pandemin, i isolering. Resultatet blev psykiska landskap, det är inte någon direkt plats och samtidigt är det många olika platser, berättar Maurizio.

Målningarna – gouache på papper monterad på lind från Italien – ser ut att avbilda land-skap från en position högt från ovan, i fågelperspektiv.
– De är gjorda med minimal repeterande teknik som hela tiden ger nya resultat. De är någon sorts dröm om att kunna flyga över landskapet.

Här finns också oljemålningar på duk som Maurizio monterat på trä, den här gången på asp från Sverige. Det här sättet att montera målningarna, precis som med ”Two times June” gör att konstverken kommer ut från väggen – måleriet möter betraktaren på ett effektivt sätt.

Som kontrast till de små målningarna visar Maurizio också upp måleri i stort format, bland annat ”Nordiskt landskap”, en blå olje-sticksmålning, och gigantiska ”Somnande” som med måtten 420x92 cm tar upp hela den inre väggen i utställningslokalen. Här har Maurizio använt sig av pigment och pärllim.
– Naturen somnar in, samtidigt finns en musikalisk rytm i bilden, berättar Maurizio.

”Moment of paintings” är två stora målningar i blandteknik som vuxit fram ur ett projekt med mindre målningar. Den ena med ett rutmönster i botten och den andra som kan liknas vid ett rotsystem eller svampmycel.
– Det är relationer, som lika gärna kan vara energilinjer i hjärnan eller stjärnor i rymden. Jag kan kalla den ”The intelligence of the mushrooms”.

Passande eftersom regnet strilar ner utanför fönstren och förhoppningsvis väcker upp svamparnas fruktkroppar ur sin dvala i mycelet under markytan.
– Jag såg det här rummet första gången när Maria Lagerborg ställde ut här 2018. Det är jättefint för konst, fönstren ut mot naturen ger en mening, det spelar ingen roll om det är dåligt väder. Åke och Kerstin (galleristparet Hultman) är så dedikerade, de har en vilja för konsten som skapar en kommunikation, berömmer Maurizio.

Två andra stora målningar, som också gjorts med blandteknik på duk, är fyllda av små figurer i olika positioner och rörelser.
– Jag vet inte riktigt vad de gör, säger Maurizio och ler.
Det får helt enkelt bli upp till betraktaren att avgöra.

I galleriet visas även – förutom under vernissagen – en tio minuter lång film av Anna Leda, också hon från Italien. Filmen, som är ett konstverk i sig, ger en bra bild av Maurizio Corona i arbete, bland annat i hans lilla ateljé på Genesön. Man kan också bläddra i flera konstböcker, bland annat en där Maurizios bilder kombineras med dikter av Tomas Tranströmer.

Vernissage i Konst & Kamera i Västertjäl, Sidensjö, är det lördag 14 augusti klockan 14. Därefter visas utställningen fram till och med 29 augusti, onsdagar kl 14-20 samt lördagar och söndagar 12-16.

Publicerat