Musik

Evelina blev Riksspelman

Evelina Eriksson från Gottne spelade förra veckan upp inför Zornmärkesjuryn i Östersund och kunde glädjande konstatera att hon tilldelats Zornmärket i silver – vilket innebär att hon nu kan titulera sig Riksspelman.

Att Evelina dessutom är tredje riksspelmannen i folkmusikfamiljen Eriksson gör ju det hela än mer anmärkningsvärt. Sedan tidigare har både pappa Anders och storasyster Magdalena spelat till sig Zornmärket i silver.
– Jag var först ut redan klockan nio på torsdagen och jag hade förberett tre låtar, en vals från Anund-sjö efter Olof Edholm, en polska efter Mats Westerström från Själevad och ”Nämforsens klagan”, en polska från Näsåker efter Hans Åhman. Den fick bli som en sorgesång för Urkult som ställts in för andra året i rad, berättar Evelina.

Därefter ville juryn att hon skulle spela ytterligare två låtar, och uppenbarligen var de nöjda med Evelinas fiolkunskaper.
Äldsta systern i familjen Eriksson, Anna, har sedan tidigare Zornmärket i brons och nu kanske även hon vill försöka sig på att bli Riksspelman. Mamma Maja spelade dessutom till sig ett diplom under uppspelningarna i Östersund.
– Jag hade sagt till henne att jag inte skulle spela upp ifall hon inte gjorde det också, säger Evelina.

Örnsköldsvik fick ytterligare en Riksspelman i Karl-Johan Gidlund, spelledare i Nolagillet. Dessutom spelade 90-årige Gösta Johansson till sig Zornmärket i brons på enradigt durspel. Gösta är en av eldsjälarna bakom årligt återkommande Spelmansstämman.

Publicerat