Hus & Trädgård

På uppdrag med Joel

Behöver jag sota i fritidshuset? Vad är det som gäller egentligen? Vi tog rygg på sotaren Joel Skantz en arbetsdag i skärgården.

Många av oss förknippar sotning och sotare med en mörkklädd man som visar sin yrkesskicklighet uppe på taknocken. Men den rengöringsprocessen är bara en del av sotningsverksamheten. I övrigt genomförs mycket förebyggande arbete. Inte minst brandskyddskontroller enligt vissa intervaller i olika typer av eldstäder.  
– Uppe på taket är nog den minsta delen av det här jobbet. Vi utför alla möjliga kontroller och det handlar ganska ofta om att exempelvis krypa omkring på vindar och slåss med getingar, säger Joel Skantz med ett skratt. 
Han arbetar för Öviks Sotningsdistrikt AB och när 7an följer med pågår ett skärgårdssvep med sotning på Grisslan, Sträng- 
öarna, Trysunda och Ulvön. Sedan 2004 är det enligt lag tillåtet att utföra sotningen på egen hand, men inte utan ett medgivande från kommunen efter en genomförd sota själv-kurs. 
­– Det är en sådan som bildningsorganisationer brukar kunna erbjuda under ett par dagar. Men självklart rekommenderar vi att man anlitar ett auktoriserat företag. Är man det minsta osäker och vill ha råd och tips, såväl kring det fasta som fritidsboendet, är det bara att höra av sig till oss, säger Joel Skantz. 
Viktigt att känna till är att sotning och brandskyddskontroll inte är samma sak och med få undantag genomförs vid olika tillfällen. Vid en brandskyddskontroll kontrolleras anläggningens brandskyddstekniska status, att eldstaden uppfyller de krav som fanns när den installerades och i vissa fall att den uppfyller nyare krav på brandsäkerhet. 
Det är kommunen som organiserar både sotning och brandskyddskontroller. Kommunen utser de personer och företag som ska utföra sysslorna och ser till att arbetet schemaläggs område för område, inte minst för att hålla nere kostnaderna för den enskilda husägaren. 
– Generellt tycker jag att fastighetsägarna i Örnsköldsvik sköter sig riktigt bra och håller anläggningarna i bra skick. Men visst stöter vi på skräckexempel som exempelvis eldstäder utrustade med oisolerade stålrör som kan ställa till med fasansfulla eldsvådor, säger Joel Skantz och fortsätter: 
– De allra flesta begriper att vi utför kontroller och sotning för att bidra till säker- 
heten. Inte för att vara elaka. 
Och till husägaren, som inte anser att man behöver vara så noggrann med hänvisning till att hen eldar så sällan, säger Joel: 
­– En skorsten är som ett hus. Det vill säga att det kan slitas mer när den inte används. Fukt, frysskador och fågelbon är sådana ganska besvärliga exempel som ofta dyker upp hos husägare som eldar sällan.  
Torr och bra ved är enligt Joel närmast en självklarhet. 
– Låter man nysågad ved ligga i ett år och torka så är man på den säkra sidan.  
Och att elda diverse sopor avråder han strängt emot. Det är avfall som ska hanteras på ett annat sätt.  


Kommunen har rätt att besluta om intervallerna för sotning. På din kommuns hemsida kan du se vad som gäller där du bor. Däremot är det MSB som bestämmer intervallet för brandskyddskontroll, vanligtvis ska detta ske vart tredje eller sjätte år beroende på typ av eldstad och användning. 
 
Om du köper ett hus och är osäker på om du kan elda i den öppna spisen eller braskaminen så kontaktar du din kommun, allt finns registrerat hos dem. Om det har gått för lång tid sedan senaste brandskyddskontrollen måste en sådan göras innan du får använda eldstaden. Det kan ju även vara så illa att den öppna spisen har eldningsförbud på grund av några brandtekniska brister. 
 
Det är upp till varje kommun att besluta om avgifterna så det varierar mellan olika orter. En genomsnittlig sotning tar 20 till 30 minuter och en brandskyddskontroll tar i snitt 45 minuter och kräver mer utbildad personal. Brandskyddskontrollen är normalt dyrare än sotning. 

 

När det märks att funktionen försämras; det blir svårt att tända, då kan det vara dags för sotning på grund av för mycket sot i skorstenen. 
 
Använd alltid torr ved, rätt mängd förbränningsluft och elda bara så mycket som eldstaden och rökkanalerna klarar av. 
 
Källa: Villaägarna, MSB. 

 

Publicerat