Hus & Trädgård

Bostadspriserna i Västernorrland stiger

De senaste tre månaderna har både bostadsrättspriserna och villapriserna i Västernorrland stigit med 3 procent. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Även om den kraftiga prisuppgången i riket stannat av talar mycket för en rivstart på bostadsmarknaden efter sommaren, när de som skjutit upp sin flytt under pandemin nu lägger ut sin bostad till försäljning. Om utbudet ökar bör priserna stabiliseras och bostadsmarknaden bli mer hållbar, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
I Västernorrland har både bostadsrättspriserna och villapriserna stigit med 3 procent de senaste tre månaderna. Under samma period har priset för bostadsrätter varit oförändrade och priset för villor ökat med 4 procent i riket som helhet.
– Det görs ovanligt många och snabba bostadsaffärer för säsongen, även om antalet bostäder till salu alltid är lägre under sommaren. Svenskarna har under pandemin på ett historiskt unikt sätt omvärderat var och hur de vill bo – den trenden väntas fortsätta även när samhället successivt öppnar upp allt mer, säger Marcus Svanberg.
Det senaste året har priserna på bostadsrätter i Västernorrland stigit med 8 procent, medan villapriserna stigit med 15 procent. I riket som helhet är motsvarande siffror en uppgång på 12 procent för bostadsrättspriserna och en ökning med 18 procent för villapriserna. Fritidshuspriserna i Västernorrland har stigit med 16 procent på årsbasis, att jämföra med 17 procents ökning i landet.
– Att amorteringskravet återinförs i september får liten betydelse för bostadspriserna. Däremot kommer framför allt unga och ensamstående få det ännu svårare att ta sig in på bostadsmarknaden. För att fler ska kunna byta bostad efter behov krävs politiska åtgärder så som omformulerade amorteringskrav, sänkt flyttskatt och kontantinsatsregler anpassade till bostadsköparens ekonomi, säger Marcus Svanberg.

Tre tips – så gör du en trygg bostadsaffär:

1. Köp och sälj vid samma tidpunkt
Bostadspriserna har under det senaste året stigit kraftigt i stora delar av landet. Men så länge du säljer och köper vid ungefär samma tidpunkt kommer upp- eller nedgångar i prisutvecklingen på bostadsmarknaden ha mindre betydelse.

2. Se över din boendeekonomi
Om du har små marginaler i boendeekonomin – se över hur återinförda amorteringskrav, stigande räntor och förändrade arbetsförhållanden skulle kunna påverka dig.

3. Sälj först
Om du ändå känner dig osäker – sälj din bostad först. Då vet du utgångsläget inför ditt eget köp och kan enkelt räkna på exakt vilken månadskostnad du känner dig bekväm med.

Tre tips – så lyckas du med försäljningen av fritidshuset efter semestern:

1. Gör en besiktning och försäkra mot dolda fel
Många som besöker en fritidshusvisning har rest långt. Därför är det extra uppskattat av spekulanterna att redan innan visningen få ett besiktningsprotokoll, samt en bekräftelse på att bostaden är försäkrad mot dolda fel. Risken för onödiga missförstånd minimeras samtidigt som det kan öka slutpriset.

2. Dra fördel av sommarvädret
Att kunna visa uteplats och grönytor från sin bästa sida är oftast en bra väg till ökat intresse från visningsbesökarna. Städa upp, torka av utemöbler, sätt växter i fina krukor och klipp gräsmattan.

3.Var flexibel
I semestertider kan spekulanter vara intresserade av en privatvisning närsomhelst under veckan. Försök att hålla god ordning och var gärna startklar att ha visning vid olika tider.

Publicerat