Evenemang

Välbesökt på Blånagla Artfest

Vädret var utmärkt och många sökte sig till den gamla dansbanan i Orrviken för att uppleva konst i alla möjliga former.

Dans, konstutställning, filmprojektion, ljudinstallationer, textilperformance, täljworkshop och uruppförande av "ett ögonblick", pianisten och kompositören Lisa Ulléns verk för två pianon, kunde publiken ta del av på årets upplaga av Blånagla Artfest. Lisa Ullén spelar på två pianon samtidigt – det ena pianot, öppnat för att blottlägga strängarna, använder hon framförallt som slagverk. Hon har också satt fast några grillpinnar mellan strängarna för att få fram spännande toner genom att gnida med fingrarna på pinnarna. Ljuden som Lisa trollar fram på det öppna pianot kan kopplas till de ljud som hörs i Husumfabriken – hela Blånagla Artfest handlar ju om verk som har anknytning till platsen och är inspirerade av ljuden och rörelserna i fabriken, bruksorten och skogen.

– Jag har en grund som jag planerat men det är klart att det blir en hel del improvisation under tiden, berättare Lisa Ullén, som också är med och driver Blånagla-projejktet, och som 2018 tilldelades Sveriges Radio P2s pris Jazzkatten för ”Årets kompositör”.

Lisa Ullén är uppvuxen i Örnsköldsvik och har uppträtt på flera stora jazzfestivaler, även internationellt, men av någon outgrundlig anledning har hon ännu inte haft en egen konsert här i Örnsköldsvik.
– Visst är det konstigt? Jag vet faktiskt inte vad det beror på, säger Lisa.

Så här kommer nu en uppmaning till Perdido Jazz & Blues samt till Örnsköldsviks Musiksällskap. Eftersom Lisa Ulléns musik rör sig någonstans i gränslandet mellan jazz och modern konstmusik så tycker jag att de två föreningarna tillsammans ska försöka få till en konsert med Lisa Ullén här i Örnsköldsvik, i hennes uppväxtstad.

 

 

 

Publicerat