Sport & Fritid

Kul på hjul för hela familjen

Doserade kurvor, träbroar, mindre hopp och sammanlagt tre mil långa leder. Asfalterad pumptrackbana och ett teknikområde för både barn och vuxna.
Örnsköldsviks mecka för cykelentusiaster hittar du i Järved.

– Allt blev ännu bättre än planerat, säger Jan-Erik Backman, glad ledansvarig för CK Örnen; cykelklubben som lagt ned 3 000 produktionstimmar för att färdigställa sin Örnen Mountainbike Arena.
En anläggning som stod klar i våras och dit allmänheten välkomnas med öppna armar, dygnet runt och helt gratis.
Har du ingen GPS följer du skyltarna strax efter Ica Torshallen fram till den väl tilltagna parkeringen där det för exempelvis en husvagnsfamilj erbjuds tolvtimmarsparkering och tillgång till toalett. Här står också en behövlig informationsskylt om det mesta värt att veta. Alla leder, som startar från fordonsområdet, är färgmarkerade utifrån svårighetsgrad och olika längd. "Lätt" är exempelvis den blåmärkta Höga Kusten med sina serpentiner till vägar. 
För den som inte vill bege sig ut i terrängen är det dock de stationära nybyggnationerna som kanske lockar mest: teknik- och pumptrackbanorna.
– Pumptrackbanan är otroligt populär bland yngre, de snurrar varv efter varv, säger Jan-Erik. På den tar man sig fram utan att trampa, i stället förflyttar man kroppen. Det kan bli en jäkla fart, vissa gör hundra varv utan att röra pedalerna. 
Populär är också teknikbanan. Och för den barnfamilj där sällskapets vuxna bara vill iaktta och heja på, hittas bänkar alldeles intill – perfekta för ett energigivande mellanmål. 
I framtiden planerar föreningen att erbjuda cykeluthyrning. Denna sommar måste dock besökarna ta med sina egna. Vilket de två tolvåringarna Axel Sundefors och Björn Melin gjort. Både är rörande överens om att mountainbikearenan är fantastiskt rolig att cykla runt på. 
Vad är det roligaste?
– Att åka nedför i backarna, säger Axel.
Björn fastslår snabbt och bestämt:
– Jag gillar när det studsar!

Publicerat