Nyheter/Reportage

En spännande historia

Hon har varit fru till en hövding, älskar historia och driver en välbesökt turistdestination i Nordingrå. Med sin järnåldertrilogi "Vikmännens rike" är Maria Blomster nu även i ropet som författare.

Vad kan vara spännande med en stenhög? Börjar betraktaren fundera varför den finns där, vilka som rest den och vad som hänt på platsen:
– Ja, då kan det visa sig vara något jättespännande; kanske är den rest efter en mäktig kvinna som levt ett häftigt liv, säger Maria Blomster som förutom att driva Lappuddens Friluftscenter i Nordingrå är aktuell med boken "Vikmännens rike – i kungens tjänst"; den första i en planerad trilogi om kungar, bosättare och maktkamper som utspelar sig under järnåldern i allas vårt Höga Kusten och Ångermanland.
Vilket läsaren får en vink om redan i titeln. På gammal svenska betyder "Anger" just vik. Och här, på dessa breddgrader för snart 2 000 år sedan, var livet troligen strävsamt för de människor som tillfälligt begagnade markerna. Jordbrukare i ensamgårdar, som övergått till bofasthet från att vara samlare och jägare, levde under samma tak som sina kreatur och hade det kallt om vintrarna – samtidigt som de kunde åtnjuta stora jaktmarker och därmed hade gott ställt med mat.

Som utbildad etnolog och museipedagog har Maria Blomster bra koll på historien. Att hon både jobbat på och sedermera arrenderade Gene Fornby spelar också en avgörande roll för böckernas handling. Gene Fornby är som bekant likt Högom i Selånger en stor fyndplats där ett flertal höggravar och ovanligt stora långhus grävts fram, vilket skvallrar om maktcentran för handel och ekonomi. 
– Vi hade en massa olika rollspel då vi levandegjorde gården för besökarna, det var en fantastiskt rolig arbetsplats. Jag spelade hövdingens fru och alla historier broderades ut i mitt huvud och blev till en större saga med frågor som varifrån dessa människor kom. Så de stora rollerna finns med i boken men sedan har jag hittat på och broderat ut, jag gör inte anspråk på att ge en korrekt historisk bild, det är inte lärande utan spännande och populistiskt, likt Jan Guillous böcker. Jag har tagit ett frö och gjort en berättelse kring det. 

En berättelse som mottagits väl av läsarna. På förlaget har den första boken redan tagit slut och den andra är snart i handeln.
– Jättekul. Jag tror att intresset för historia har ökat och att koppla en historia till en lokal plats är det många författare i området som gör, som Elin Holmberg och Ulrika Rolfsdotter. Jag som jobbar med turism på Lappudden ser att folk gärna söker sig till platser som innehåller kultur och historia. Och det finns det oerhört mycket av att visa besökarna.
Vilket är precis vad Maria gör. 
– Jag tycker det är roligt att sprida kunskap om Höga Kustens historia och har börjat besöka platser för att placera ut information om dem, på ett folkligt sätt så att var och en kan ta till sig den. Platser som kan vara otroligt spännande. Att binda en historia till en plats med vandringar och guidningar, jag tror att det finns en marknad för det och jag har några idéer på hur det skulle kunna utvecklas.
Vad händer på Lappudden i sommar?
– Vi har väldigt mycket bokat, intresset för naturen är jättehögt nu i och med corona. Folk vill vandra, paddla, hyra stuga och se sig om i naturreservat. Våra vandringspaket har blivit en jättestor grej, vi ligger väldigt bra i tiden på det sättet.

Publicerat