Sport & Fritid

En riktig skitsak

Friluftsintresset har ökat det senaste året och det ser inte ut att minska. När fler hittar ut i naturen blir det tätare mellan toalettbesöken. En skitsak kan tyckas och det är det ju, en ganska viktig sådan.

Utedass och iordningställda toaletter som besöks frekvent luktar, av naturliga skäl, men för allas trevnad är det alltid bättre att nyttja dem än att göra sina behov i det fria.
– På många håll är toaletterna numera riktigt fräscha och moderna, inte alls som de gamla utedassen, säger Madelene Byström, ordförande för Friluftsfrämjandets lokal-avdelning i Örnsköldsvik.
Eftersom nöden ibland kräver ett toalettbesök där ingen toalett finns rekommenderar Madelene att alltid packa med en ”toalett-påse” i ryggsäcken, lika självklar som första-hjälpenpåsen.
– En zip-påse passar bra och i den har jag en liten trädgårdsspade, toalettpapper, våt-servetter, hundbajspåsar och mensskydd.
Det där med mensskydd vill hon lyfta lite extra eftersom det inte pratas inte så mycket om det. Tamponger fungerar dessutom bra att göra upp eld med.
– Vi brukar tipsa killarna i våra barn- och ungdomsgrupper att även de kan packa med tamponger, att tända med men också för att kunna vara den som erbjuder till en tjej om det skulle behövas.

Där det inte finns toaletter är det viktigt att tänka på att gå en ordentlig bit bort från leden, minst 50 meter och att se sig omkring så att det inte finns ett vattendrag i närheten. Ska du bajsa behöver du gräva dig en liten grop, därav trädgårdsspaden i toalettpåsen.
– Vi brukar säga att du ska gå en bit från leden och när du gått det du tycker är tillräckligt går du en bit till. Gropen gräver du så djup som du kan med det du har med dig, det räcker inte att lyfta på mossan. Har du inte en spade kan du använda en pinne att hacka upp en grop med.
När du är klar täcker du över din grop men lämna inte ditt papper i gropen. I hundbajspåsen, eller en vanlig fryspåse, lägger du det du använt: toalettpapper, våtservetter, mensskydd och annat som inte förmultnar. Den tar du med till nästa sopkärl, eldar upp eller tar med dig hem och slänger i din egen soptunna.
– Man kan tycka att det här bara handlar om sunt förnuft men hade det varit så enkelt hade vi inte haft problemen vi har på platser där många rör sig. Våtservetterna är extra viktiga, de innehåller plast och hör hemma i soporna.

Tänk till på toaletten i det fria och en gång extra innan du gör det valet om det finns en toalett på platsen. Ett toalettbesök är kort, lukt är ju faktiskt bara lukt och ingenting farligt. Hitta lösningar, håll för näsan eller be din vän stå i dörröppningen med ryggen mot dig så får du frisk luftmedan du gör dina besök.

1 Gå på den iordningsställda toaletten om det finns en.

2 Ta dig en bit från leden och sedan lite till innan du gör dina behov.

3 Lämna aldrig våtservetter i naturen.

Publicerat