Motor

Stort batterilager laddar elbilarna i sommar

Örnsköldsviks kommun med partners vill möta efterfrågan av elbilsladdning i sommar med hjälp av Vattenfall, samtidigt som man medverkar i ett testprojekt. Genom ett mobilt batterilager vid Gullviks havsbad kommer invånare och besökare snabbt kunna ladda sina elbilar.

I ett samverkansprojekt mellan Örnsköldsviks kommun, Vattenfall, LFV, Örnsköldsvik Airport och Höga Kusten Destinationsutveckling AB, kommer invånare och besökare, från och med 5 juli till den 8 augusti, att erbjudas elbilsladdning med hjälp av ett batterilager vid Gullviks Havsbad. Platsen är strategiskt utvald då Gullvik har ett bra flöde av besökare under sommaren.

— I Örnsköldsviks kommun finns det idag närmare ett 60-tal laddstationer. Denna mobila station möjliggör för åtta nya laddplatser för besökare på campingen och intilliggande friluftsområde under fem veckor sommaren 2021. Därefter kommer laddstationen att flyttas till Örnsköldsvik Airport, där den kommer användas till olika forsknings och utvecklingsprojekt kopplat till det samarbete flygplatsen har med LFV.

— Det pågår just nu flera projekt kring att utveckla framtidens flyg och arbetsfordon, bland annat på vår testanläggning - Testsite OER. Elektrifiering av flyget och andra typer av fordon som finns inom vår verksamhet är här, och den stora utmaningen ligger i att hitta hållbara lösningar för laddning, det här kan vara en del av lösningen, säger Robert Gyllroth, VD Örnsköldsvik Airport.

Sedan februari 2021 har LFV och Vattenfall ett forskningssamarbete LARC (LFV Aviation Research Center) som drivs på Testsite OER, vid flygplatsen i Örnsköldsvik. Där lösningar för fossilfria flygplatser ska utvecklas och kunna fungera som mall för andra flygplatser.

Publicerat