Näringsliv

Campingen med eget flygfält

Från idé till verklighet tog det tio år, med en rad problem på vägen. Men nu kan flygentusiast Mats Norberg och hans sambo Gun Hägglund äntligen ha öppet hela sommaren i Åvikefjärden, dit du kan ta dig med bil, båt – och med flygplan.

Planen var att flygfältet med tillhörande camping och restaurang skulle öppna sommaren 2018, men så visade det sig att restaurangbyggnaden hamnat ynka fem meter utanför detaljplanen.
– Det tog mig två och ett halvt års arbete, och en massa pengar, innan det var okej, berättar Mats Norberg, som idogt kämpat vidare för att kunna öppna sin unika samlingsplats för privatflygare.
– Jag är en sån som blir besviken ett tag, sedan ger jag järnet igen. Jag är en tjurskalle, säger han och ler.

Just den dag 7an hälsar på är han till en början på dåligt humör. Några – okända ska sägas – har behagat lämna sopsäckar med rester från en fest vid campingens sopstation.
– Vem får ta hand om det? Jag förstås! Jag letade efter spår för att se vem det kunde vara men hittade inget.

Ilskan rinner dessbättre snabbt av och när Mats visar oss runt i restaurang Hangaren märks det att han är riktigt stolt över sitt verk. Här finns massor av intressant flyghistoria att ta del av och det första som pockar på besökarnas uppmärksamhet är ett stort plan som hänger från taket. En Bücker Bü 181 Bestmann, eller SK 25 som det benämndes i Sverige, och som tillverkades på licens av Hägglunds & Söner här i Örnsköldsvik. Mellan 1943 och 1946 byggdes 125 plan av Hägglunds och det exemplar som nu finns på Åviken Fly Camp hängde tidigare på Arlanda.
– Det är bra precis tio år sedan jag började fundera på det här. Jag gick i pension och ville göra något framförallt för flyget – att flygare skulle kunna åka hit och fika, äta och träffas.

Mats ritade anläggningen själv och förutom restaurang Hangaren och den 630 meter långa start- och landningsbanan finns åtta stugor för uthyrning. Och när det gäller inredningen i Hangaren ger han allt beröm till sambon Gun Hägglund.
– Vi kompar bra ihop, hon har designbiten och jag funktionen. Vi bråkar jämt om saker, på rätt sätt, säger Mats, och Gun fortsätter:
– Jag fick tag på bra bord och stolar när de skulle byta på Paradiset, där jag jobbade innan jag gick i pension. Jag har också hittat bra saker på Ö-viks Köp & Sälj.

Flygmaskinerna som besökarna kan stu-dera är det däremot Mats som fixat hit. Förutom det Hägglundstillverkade planet finns en nyligen totalrenoverad trike som Mats flög hem från Västerås i fjol. Dessutom en trike med flygskärm som donerats av Björn ”Nalle” Jonsson från Själevad och en gyrokopter – ”Humlan” – som byggts av Lennart Åsén i Sundsvall. Därtill finns en rad läckra modellflygplan, och som sagt massor av flyghistoria i text, bild och film.

Det kommer så småningom även att bli lokal musikhistoria i Hangaren. Mats och Gun vill också bjuda på livemusik så ofta det går, gärna en gång i veckan. Restaurangen är för övrigt utrustad med ypperligt ljud sedan Janne Näslund – känd framförallt för sina unika högtalarlösningar och det legendariska ljudföretaget JBN som han startade – installerat mängder av högtalare. Bland annat en hel vägg med högtalarelement ovanför restaurangens disk, en ljudvägg som gömts bakom en gigantisk bild över Örnsköldsvik.

Mats och Gun har också investerat i en lekplats utanför restaurangen, på stranden blir det även plats för beachvolleyboll och frisbee. Nästa år ska det dessutom byggas ett utegym är tanken, och planer finns på en äventyrs-golfbana. Det ska också byggas en konferensavdelning ovanför restaurangens kök, bakom den stora högtalarväggen.
– Får jag säga det själv så har det blivit riktigt fint här. Det finns nästan ingen liknande plats i Sverige och vi får otroligt många flyg-besök, i fjol hade vi till exempel besök ända från Gotland. Flygare gillar det här stället och många vill ha sina plan här, så jag har planer på att bygga en hangar, berättar Mats.

Planer och idéer råder det sannerligen ingen brist på och Åviken Fly Camp kommer säkerligen att utvecklas många år framöver, trots att Mats fyller 75 nu till hösten.
– Jag fortsätter så länge jag får vara frisk, säger han och ler stort.

Publicerat