Sport & Fritid

Underbara utenätter 

Andra halvlek för Friluftslivets år rivstartar med månadstemat "Sova ute". I tält, måhända? Absolut funktionabelt, men Annica Långvall väljer hellre att spendera skogsnatten ensam i en hängmatta.

– Här är de, mina träd!
Annica Långvall, 33, spricker upp i ett stort leende när hon sätter handen på en av stammarna. 
– Och så kollar ni utsikten, säger hon och vänder sig om mot den vy som från Åsberget porträtterar ett till synes stilla Örnsköldsvik.
Som en av flera favoritplatser har hon tagit sig hit för att slå läger förut. Helt allena, med endast en hängmatta, en packad ryggsäck och en hel skog för sig själv.
– Det är så superfint. Det här måste vara Ö-viks finaste utsikt.
Som barn ägnade sig Annica, ursprungligen från Bygdom och nu boende i Gullänget, aldrig åt organiserat friluftsliv. Det tar hon nu igen; under de senaste två åren har hon i grupp hunnit tälta och vandra – bland annat Höga Kusten Hike vilket hon ska göra även i år – men det är när hon på egen hand tar med sig hängmattan och lämnar alla måsten bakom sig hon kanske trivs som allra bäst. Nattetid och under bar himmel.
– När man vaknar på morgonen – den kicken! Vid fint väder är hängmattan oslagbar. Kanske att man tar med sig en bok eller ser en film på paddan på kvällen och så tittar man upp och ser hur himlen skiftar. Jättemysigt.
En upplevelse i det fria kräver alltså ingen heldag, menar Annica; en utflykt kan sträcka sig från åtta på kvällen och tolv timmar framåt. I Annicas fall tar sambon hand om de gemensamma barnen efter läggdags och på morgonen är hon tillbaka.
– Jag doktorerar i kost- och måltidsvetenskap och har jobbat hemifrån sedan i mars. Att sova ute så här på natten, det är att få en stund när ingen ropar på dig, när ingen begär något. Och jag får en speciell känsla i hjärtat av att titta och vara på ett berg. Det är som havet, det kallar på en på något sätt. Det går inte att beskriva.

Nätterna hon spenderat i hängmattor har blivit fler och fler. Med det har självförtroendet ökat. 
– Tidigare har jag inte haft mycket kunskap om exempelvis vilka utekläder som är bra att ha. Mitt mål är alltid att utveckla mig själv; jag kan vara lite ängslig och rädd och det är fortfarande lite läskigt att sova ute på nätterna. Men jag vill inte vara begränsad av mina rädslor. Nästa gång har man lärt sig vart ljudet kommer ifrån och då blir man mindre osäker. 
Annica har sett till att bemästra tändstål och lära sig vad som är väsentligt under en utevistelse, som tillgång på vatten och vikten av ett första hjälpen-kit. I viss mån, även handhavandet av yxa.
– Är det något jag inte får till då vet jag att det är något jag måste lära mig. Någonstans blir jag lite glad när jag misslyckas, annars växer man inte till nästa gång.

Att sova ute, vilket är juli månads tema för Friluftslivets år som i Örnsköldsvik uppmärksammas genom projektet Luften är fri, går enligt Annica hand i hand med en god matbit. I en torr panna på stormköket steker hon glödkakor, eller gahkku på samiska, och brer på smör hon själv gjort i en hushållsassistent med vispskiva. En del av smöret har hon brynt för att sedan hälla tillbaka det i byttan, röra om och låta stelna.
– Det här måste vi smaka på nu, säger hon och sluter ögonen när hon tar en tugga.
– På riktigt! Fantastiskt. Ingenting kan jämföras med att äta ute så här.
Trots sin entusiasm har sommaren hittills inte hunnit innehålla en hängmattenatt.
– Men nu hoppas jag att det snart är dags, det är som härligast nu. Jag är väldigt spontan så det kan bli när som helst. Kanske redan i kväll.

Följ Annicas naturvistelser på Instagram! Där heter hon @dietistannica


SÅ GÖR DU SAMISK GLÖDKAKA
Ett perfekt friluftsbröd som inte smular i ryggsäcken om du väljer vatten i stället för mjölk.

För cirka 10 kakor:
• 50 g smör
• 5 dl vatten eller mjölk (går bra att blanda)
• 1 påse jäst
• 1 dl sirap
• 1 tsk salt
• 11 dl vetemjöl (1-2 dl kan bytas ut mot rågsikt)
Förbered degen hemma eller gör den på plats utomhus. Smält smöret, blanda i vätskan och värm till fingervarmt (ca 37 grader) i kastrull. Blanda i torrjäst tills upplöst. Häll allt i bunke och blanda i sirap, salt och eventuellt rågsikt. Fortsätt med vetemjöl och blanda tills degen inte klibbar. Jäs under duk i 40 minuter. Dela i tio delar, kavla ut på mjölad träskiva, stick hål i bröden med gaffel och grädda i het panna!

Publicerat