Du är här

2021-07-02 - Utställning
  • Konst av Lotta Kühlhorn, Stockholm, kan man bland annat se på Galleri Utås. Foto Håkan Nordström
  • Anna Lerinder, Stockholm, med sin keramik. Foto Håkan Nordström
  • Helena Byström, Stockholm men ursprungligen från Örnsköldsvik, har dykt djupt i Sundsvalls museums samlingar för sitt konstprojekt. Foto Håkan Nordström
  • Gallerist Anna-Lena Rosendahl ser fram mot ännu en sommar med konstutställning i Galleri Utås. Foto Håkan Nordström
  • Konst av Lotta Kühlhorn, Stockholm, kan man bland annat se på Galleri Utås. Foto Håkan Nordström

Tre konstnärer, tre uttryck

Sommarutställningen på Galleri Utås är som vanligt elegant och även om de tre utställarna jobbar på väldigt skiftande sätt, och dessutom aldrig tidigare mötts, så hänger allt ihop.

Keramikern Anna Lerinders cylinderformer med jordigt brun lasyr och vaser i skimrande kromgrönt är det första som besökarna möts av på Galleri Utås i sommar. Anna har en ateljé i gamla porslinsfabriken i Gustavsberg i Stockholm och har fortsatt att jobba med samma porslinsmassa som fabriken använde. Hon målar på porslinet och får fram en fantastisk lyster med sin järnglasyr.
– Ytor intresserar mig väldigt mycket och jag försöker se vad som händer med ljuset mot ytan, berättar Anna, som också visar upp vägghängda abstrakta landskapsbilder i porslin och stengods.
– Jag testar olika saker, dels jobbar jag väldigt strikt men det är också roligt att dra saker vidare, förklarar hon och visar exempel med reliefer och hur hon gjutit lera i sand.

”Spåret börjar här” är rubriken på hennes utställning, men hon berättar att det hände saker på vägen som gjorde att det inte riktigt blev som hon tänkt sig.
– De här relieferna och ytorna är i alla fall början på något spår, säger Anna, som aldrig tidigare varit i Utås.
– Det är helt underbart att komma hit, och hela vägen upp genom Höga Kusten var så fin.

I den inre delen av galleriet delar Helena Byström och Lotta Kühlhorn på utrymmet. Helena ställer just nu ut även på Sundsvalls museum där hon och två andra konstnärer haft museets föremålssamling som inspirationskälla.
– Det är ett ”konstnär i kommun-projekt” där jag jobbat med textilier och kläder som finns på museet, men som aldrig visas eftersom de är så sköra, berättar Helena, som visar upp stora fotografier på detaljer av klädesplagg – foton med namn som Selma, Astrid och Agnes, utifrån de som sytt plaggen eller de som burit dem.

Hon visar också upp en stor svart textilrelief, en sorts bonad, inspirerad av krusade örngottsband.
– Den kan relatera till sorgband, kanske lite med tanke på den pandemi vi går igenom. Jag vill också förmedla en känsla av tid och en kvinnokraft som ibland kallats bortslösad.

Helenas fotografier och textilrelief omfamnar ett bord med ett antal antika träurnor som stockholmskonstnären Lotta Kühlhorn målat på. Dessa murriga toner, i både urnor och Helenas konst, står i stark kontrast till Lottas egen avdelning som består av ordentliga färgklickar. Målningar som är inspirerade av naturen, och framförallt grönsaker, och här hittar vi kopplingen till titeln på Lottas och Helenas gemensamma utställning – ”Skockor och krusband”.
– I och med coronakarantänen började jag måla kronärtskockor och andra saker som växer. Jag tycker också jättemycket om att odla men jag har faktiskt inte odlat sedan jag började måla. Jag har också ätit otroliga mängder grönsaker, jag målar det jag äter, berättar Lotta och skrattar.

Hennes färgfyllda målningar är skapade med vinylfärg på akvarellpapper. Flertalet av dem har också handgjorda träramar som hon målat lika glatt med linoljefärg.
– Det känns som att jag använt alla tekniker i de målningarna.

Gallri Utås har öppet lördagar och söndagar mellan 12 och 16, men det går också bra att besöka denna konstplats under annan tid, efter överenskommelse med galleristen Anna-Lena Rosendahl. Vernissage lördag 3 juli.

Dela med dig av denna artikel på: