Friluftsliv

Fiskar efter stora fiskar

Naturupplevelsen står i fokus när hon fiskar men när det är dags för tävling handlar det om prestation, och som hon presterade i årets upp-laga av Pike Challenge. Följ med på havsfiske med Mari Höglund.

Lagseger, längsta fisk och bästa fiskare. Det blev verkligen full pott för Mari Höglund i årets upplaga av Örnsköldsvik Pike Challenge i början av juni. Hon fick dessutom håva in sitt livs största gädda, 11,2 kilo tung och 109 cm lång.
– Det var ett riktigt monster till fisk och att få en sådan är något många vill bocka av, säger Mari. Precis innan kastet hade jag sagt till Johan att jag undrade över alla historier man hört om monsterfiskar som folk sett i havet och att jag inte förstod var de fanns.
Johan, som var med där i båten, är Maris sambo och det var när hon träffade honom som fiskeintresset vaknade. Som liten spenderade hon alla somrar på havet i familjens båt men dagens sportfiske skiljer sig mycket från barndomens metande efter aborre.
– Johan gav mig en annan bild av fisket och insikten om hur likt det är andra sporter, med en tanke bakom alla handlingar och val man gör av utrustning och teknik. Vi gör även allt vi kan för att det ska vara så skonsamt som möjligt för fisken eftersom vi släpper tillbaka den.

Till vår intervju har Mari planerat in en kort fiskepromenad längs en udde vid Stråsundsviken. Efter ett par dagar med kyligare väder och regn borde förutsättningarna vara bra för havsöringsfiske.
– Om det är för varmt söker de sig till djupare vatten och i dag när det blåser blir det mer syre i vattnet. Enligt dem som vet gör det fisken mer aktiv.
Familjens hund Wilma nosar runt bland stenarna medan Mari kastar några gånger och ger oss en enkel instruktion.
– Här är det stenig botten och ganska grunt så jag har valt ett skeddrag som inte sjunker så snabbt. Det är bra att veva ganska snabbt och att göra rullstopp ibland eftersom öringen är en aktiv fisk.

Trots tävlingsframgångarna är det natur-upplevelsen som lockar Mari till fisket. Utrustning och prylar är inte lika viktigt.
– Jag gillar kombinationen av att bara få vara i naturen, prestationen och spänningen i att inte veta vad som ska hända. Det där med utrustning och teknik står Johan för men visst känner jag skillnad på bra och dåliga grejer. Jag har förmånen att samarbeta med märket Rapala där jag bland annat bloggar och det är ju tacksamt.
Oftast fiskar hela familjen tillsammans och då anpassas fisket så att även femårige William kan vara med. Båten de fiskar från står på trailer och sjösätts för varje fisketur.
– Fördelen med båt är att man når fler ställen men jag tycker om att fiska från land med promenaden det ger, att stå en stund och kasta på ett ställe och sedan gå vidare.

Fiskelyckan uteblir under vår stund vid vattnet men vi får en kopp kaffe och hembakat fikabröd, oumbärligt enligt Mari. Vi återkommer till tävlingen och segern i dubbla kategorier som Mari var första tjej att ta hem.
– Det brukar vara några tjejer som tävlar varje år och i år var det ett lag som enbart bestod av tjejer, säger Mari. De flesta tycker bara det är roligt när de hör att jag fiskar men de som inte känner mig förstår kanske inte alltid hur stort mitt fiskeintresse är.
Traditionen bjuder att den som vinner ”Bästa fiskare” badar i inre hamnen, eller rättare sagt, kastas i vattnet.
– Jag har vunnit lagtävlingen tre gånger tidigare och sett hur bästa fiskare åker i vattnet. I år var det min tur och jag är glad att det hunnit bli lite värme i vattnet. Årets tävling blev ett bevis på att jag kan fiska, av våra fiskar den dagen var det jag som drog upp alla utom en av dem som var mätbara.

 

Det här gäller vid havsfiske:

Fritidsfiske i havet är fritt men det finns lagar och regler att förhålla sig till. Minimi-mått är ett exempel och det sätts för att individer i en art ska kunna reproducera sig minst en gång innan de riskerar att fångas. Även maximimått förekommer och för en del arter finns fredningstider, oftast under lekperioden, till exempel för öring.
Mer information på www.havochvatten.se samt hos länsstyrelsen.

Publicerat