Samhälle

Rutinerad kryssälskare

I den här 7an har vi ett temanummer med korsord, vilket uppskattas av många. Inte minst Elsa Brodin, 100 år ung.

Att lösa korsord stimulerar hjärnan och är enligt Elsa en av anledningarna till att hon är så pigg, trots sin aktningsvärda ålder. Det upprepade kryssandet tillsammans med en skidkarriär i ung ålder har lagt grunden till hennes goda fysik.

– Jag är ganska säker på att det har med det att göra. Att lösa korsord har jag hållit på med sedan 1952, säger Elsa då vi hälsar på hemma i köket på Järvhagavägen i Örnsköldsvik.

Det är en fantastisk människa vi träffar. Elsa är full av energi och har ofta nära till skratt. Under hela sitt långa liv har hon varit mycket intresserad av idrott och inte tvekat att prova på diverse utmaningar. Numera visar sig sportintresset uteslutande med hjälp av tv:n och förutom hennes varma hjärta för Modo Hockey är det för tillfället fotbolls-EM som engagerar henne.

Bredvid korsorden då förstås.

– Jag försöker alltid att lösa kryssen i Tidningen 7 och i ÖA. Jag tycker det är väldigt trevligt och skickar ofta in lösningarna när jag klurat ut dem, fortsätter Elsa som varit änka i över 66 år.

– Min man Kalle gick bort redan när han var 48 år då aortan brast. Han arbetade som förman på Mo & Domsjö.

Elsa Brodin har två barn som är pensionärer sedan länge, barnbarn och barnbarnsbarn. Hon är levnadsglad och mycket positiv och trivs på Järvhagavägen där hon varit bosatt i över 30 år.

– Det beror bland annat på att jag har så fina och hjälpsamma grannar, säger Elsa som under många år arbetade som sjukvårdsbiträde på Örnsköldsviks sjukhus.

Under skidkarriären representerade hon Vårby IK och var klubbkamrat med den mångåriga svenska mästarinnan Märta Norberg.

Under en knapp timme hinner Elsa berätta mycket om sitt långa och händelserika liv och innan vi säger hej då hinner hon dessutom bjuda på lite bubbel i form av päronsoda.

– Skål för Modo, säger Elsa. Jag tror på den där Karlin. l

Publicerat