Du är här

2021-06-21 - Nyheter/Reportage

Angelicas kreativa lycka

När hon fick möjligheten att designa en ny produkt var formen för den given. Lyckoklövern har hon alltid haft öga för och nu har Angelica Timanders lysande idé blivit verklighet.

I produktbeskrivningen för ljuslampetten ”Lyckoklöver” står det att den i sitt uttryck påminner oss om vår barndoms somrar, när vi låg på mage i gräset och sökte febrilt efter den där lilla speciella klövern med fyra blad.
– Ända sedan jag var liten har jag hittat fyrklöver, inte bara ibland när jag haft tur utan verkligen hela tiden, säger Angelica. Jag kan vara ute och cykla och så ser jag i ögonvrån att det är en fyrklöver i diket.
Symboler är viktiga för Angelica Timander och hennes inspiration kommer ofta från naturen och fantasin i sagornas värld.
– Jag har alltid varit kreativ även om det fått stå åt sidan emellanåt som när barnen var små. Nu har jag mer tid för det, vid sidan om jobbet på konditoriet.
Angelica är för många ett bekant ansikte från familjeägda Lundbergs Bröd, bageriet med tillhörande konditori. När hon skulle skapa prototypen för sin ”Lyckoklöver” klippte hon inte helt oväntat ut formerna ur tårtkartonger.
– Tankeprocessen pågick verkligen hela tiden och det dök ständigt upp nya idéer och lösningar men till slut var jag tvungen att landa i ett beslut. Samarbetet med tillverkaren var värdefullt för att hitta rätt material och få ner vikten utan att plåten skulle bli för tunn.
Idén till sin ljuslampett fick Angelica eftersom hon alltid tyckt om ljuslampetter men känt en osäkerhet att ha levande ljus på väggen. I hennes version skyddas ljuset av plåt både fram- och baktill.
– Det fanns en tanke att göra den som en lampa men att CE-märka är jättedyrt. Nu är den utformad så att det går att sätta en lampsladd i den och det fungerar ju också.

Formgivning är ingenting nytt för Angelica. Under åren hon bodde i Leksand gick hon en tvåårig designutbildning på folkhögskolan och hon har sedan tidigare tagit fram skärbrädor, brickor och muggar, alla med mönster från original hon själv målat.
– Nu har jag äntligen en webbshop på gång där mina produkter kommer att finnas till försäljning.
Basen för Angelicas kreativitet finns hemma på Nötbolandet där hon har en egen ateljé i en del av garaget. Två fönster vetter ut mot havet och på ett staffli står en påbörjad tavla.
– Just nu målar jag mycket akryl och jag tar de stunder jag får. Jag kan lika gärna landa med färgerna vid köksbordet eller stå i vardagsrummet och måla. Jag börjar alltid utan en plan och sedan får fantasin flöda men oavsett vad jag gör hamnar jag nästan alltid i rosa och grönt.
Resultatet av hennes skapande går att hitta såväl i trädgården som i huset.
– Jag nosar på många olika uttryck och deltar nästan alltid i någon form av kreativ kurs som keramik eller måleri. Det finns alltid något att göra i trädgården och kommer jag på att jag vill tapetsera drar jag i gång direkt. Det har hänt att familjen suttit och sett på tv i samma rum som jag tapetserar.
För Angelica har det där med att sitta i soffan och se på tv aldrig varit intressant.
– Det finns så mycket annat jag vill göra i stället och dessutom måste jag ju erkänna att jag somnar väldigt lätt där i soffan. l

Dela med dig av denna artikel på: