Du är här

2021-06-10 - Musik
Martin Svensson öppnar sitt Reuterdahls för musikkvällar igen. Foto: Håkan Nordström

Äntligen livemusik!

Restriktionerna börjar lätta och Reuterdahls är snabbt i gång med sina populära musikkvällar. Redan nu till helgen, både fredag och lördag, står det spelsugna lokala partybandet Too Damn Fun på scenen.

I och med lättnaderna i pandemirestriktionerna kan Reuterdahls ta in 50 sittande gäster i samband med musikkvällarna, men man begränsar sig till 40.
– Vi ska ju fortfarande hålla avstånd och man får bara sitta fyra vid varje bord. Därför har vi försökt sälja biljetter till sällskap på fyra personer, men man kan ju också sitta på vår uteservering och höra musiken bra, berättar Martin Svensson, som nu får ta in betydligt fler gäster än så när han har restaurangen öppen och det inte spelas livemusik.
– Som restaurang kan vi vara 40 uppe och 40 i källarvåningen. Med uteserveringen får vi ta emot cirka 100 gäster.

Restaurangbranschen har varit en av de hårdast drabbade av pandemin och de restriktioner som den medfört, och för Reuterdahls var fjolåret inte roligt.
– Det är tur att man har varit snål med att ta ut utdelning ur företaget under åren. Jag har drivit det här i åtta år nu och haft en ökande omsättning varje år, förutom ifjol förstås. Då tappade vi omkring en miljon i omsättning. Det är redan små marginaler i den här branschen, speciell när det gäller luncherna. Och vi funderar över om vi ska köra vidare med luncher, många av våra stammisar jobbar hemifrån numera och då kommer de inte hit och äter.

Innan pandemin var det fyra anställda hos Reuterdahls, nu är man bara två – dessutom på korttidspermittering 60 procent.
– Det är snabba puckar med regeringsbeslut om vad som gäller och det blir samma sak för oss. Man måste vara kreativ och hitta på saker under en sån här period, vi började till exempel med bordsservering för att folk skulle känna sig trygga.

Reuterdahls hann också utöka lokalerna rejält innan pandemin, i och med att man inredde källarplanet och även installerade ett nytt kök där nere. Dessutom två nya toaletter, vilket behövs när det är många gäster på musikkvällarna.
– Tanken är främst att ha bokade sällskap nere, vi kan sitta 70 personer i källarlokalen, om det inte är några begränsningar.

Med de restriktioner som nu gällt under lång tid uppenbarade sig ännu ett problem för Martin.
– Vi blev tvungna att hyra ett förråd där vi har alla stolar som vi inte kan använda.

Framtiden får utvisa hur det blir med luncherna, och Martin berättar att han har en tanke på att satsa mer på kvällstid. Exempelvis komma i gång med olika provningar, och självklart fortsätta med musikkvällar. Något som alltså drar i gång redan nu till helgen då Too Damn Fun lovar att bjuda på allt från Lasse Berghagen till Ozzy Osbourne och Thin Lizzy, och rock’n’roll i dess tyngsta form.
– Det känns himla bra! Man har ju saknat det här, säger Martin.

Dela med dig av denna artikel på: