Skola & utbildning

Skogen inspirerar

Skapa eget papper, skriva dikter och måla med John Bauer som inspiration – och plantera träd. Eleverna i årskurs 4 på Järvedskolan fick en kreativ utmaning under sista skolveckan.

Global roots är ett tvåårigt EU-projekt, ett så kallat Erasmus-projekt, med kulturcentret Kulturprinsen i Danmark som huvudaktör. Kulturskolan här i Örnsköldsvik är enda deltagare från Sverige och under fyra förmiddagar har två pedagoger från Kulturskolan tillbringat kreativa timmar med elever i Järved.
– Vi har jobbat med estetiska läroprocesser i kombination med naturvetenskapliga ämnen. Det handlar bland annat om att lyfta fram konst i natur- och teknikämnena, berättar drama- och teaterpedagog Linnea Norrby som tillsammans med Maria Wilcke, bild- och formpedagog, är projektledare.

Som grund i Global roots-projektet – med ledorden Natur Konst Teknik – ligger även barnkonventionen samt FN:s globala mål, och på Järvedskolan har man arbetat med undertemat Skog & Natur. Allt har kretsat kring skog och skogsbruk. Vad blir det av skog? Vad kan man skapa av produkter från skogen? Man har också på ett elegant sätt lyckats få en koppling mellan träd och människor.
– Träden står som självständiga individer men under marken finns en stor värld av rötter, och träden hjälper varandra. Vi är alla självständiga individer men samtidigt är vi en del av ett stort rotsystem, och vi behöver hjälp av varandra, förklarar Linnea.

Eleverna har fått frågan vad de tycker är viktigt med skogen, är den bara en avkopplande plats att vara på eller är det viktiga vad man får ut av skogen.
– Vi fick också titta på bilder av John Bauer och från bilden skulle vi få fram ord som vi skrev en dikt med, berättar Elsa Andersson, som med den världsberömda målningen ”Ännu sitter Tuvstarr kvar och ser ner i vattnet” skrev den här dikten:

Jag badar i det mörka vattnet.
Det känns lite ensamt och läskigt.
Träden skymmer solnedgången.
Skogen känns sagolik.

– Sedan har jag målat dikten, vi använde akvarellfärger. Jag tycker om att vara kreativ, säger Elsa.

Oscar Gustafsson visar oss också sin målning och dikten han kallar ”Trollfarmor”.

Det börjar komma stjärnor.
Det är mörkt mitt i skogen.
Mossa, träd, sten, liten stuga.
Kidnappad trollfarmor där inne.

I vintras var kulturskolans pedagoger i Norrflärkeskolan och till hösten besöks en tredje skola, oklart än vilken det blir. Allt som produceras på de tre skolorna ska sedan samlas och visas upp i en utställning på museet till vintern.

Publicerat