Du är här

2021-06-08 - Ekonomi

Bostadsrättspriserna i Västernorrland stiger mest

De senaste tre månaderna har villapriserna i Västernorrland stigit med 9 procent. Bostadsrättspriserna har stigit med hela 11 procent, vilket är mest i landet. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Vi räknar med en het bostadsmarknad i sommar, när många återigen semestrar på hemmaplan och har möjlighet att fokusera på en eventuell flytt. Samtidigt brukar antalet bostäder till salu sjunka under juni och juli. Hög konkurrens om bostäderna som finns ute till försäljning kommer att hålla priserna på fortsatt höga nivåer i stora delar av landet, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I Västernorrland har bostadsrättspriserna stigit med hela 11 procent de senaste tre månaderna, vilket är mest i landet. Villapriserna har visat på en uppgång med 9 procent. Under samma period har priset för bostadsrätter stigit med 3 procent och priset för villor ökat med 7 procent i riket som helhet.

– Många av de som skjutit upp sin flytt under pandemin kommer vilja sälja sin bostad i höst. Som följd av det ökade utbudet är risken stor att priserna vänder nedåt i områden med kraftiga uppgångar det senaste året. Trots återinförandet av amorteringskravet förväntar vi oss en större efterfrågan på mindre bostäder i studentstäder, när högskolorna återgår till fysisk undervisning, säger Marcus Svanberg.

Det senaste året har priserna på bostadsrätter i Västernorrland stigit med 9 procent, medan villapriserna stigit med 19 procent. I riket som helhet är motsvarande siffror en uppgång på 13 procent för bostadsrättspriserna och en ökning med 20 procent för villapriserna. Fritidshuspriserna i Västernorrland har stigit med 13 procent på årsbasis, att jämföra med 15 procents ökning i landet.

– De som drabbas värst av det senaste årets stora prisökning är framför allt unga och ensamstående, grupper som redan före pandemin hade svårt att ta sig in på bostadsmarknaden. Fokus för regeringen och bostadsminister Märta Stenevi (MP) bör vara att omformulera amorteringskraven, sänka flyttskatten och ta fram kontantinsatsregler som tar hänsyn till bostadsköparens ekonomi, säger Marcus Svanberg.

Här stiger och sjunker priserna mest i Sverige
Det senaste året har priserna på villor stigit kraftigt i samtliga län, mest i Jämtlands län där de ökat med 33 procent. Bostadsrättspriserna har gått upp i samtliga län förutom Blekinge, där de backat med 4 procent senaste tolv månaderna. I Värmland återfinns den största ökningen av bostadsrättspriser, upp hela 35 procent under det gångna året.

Fritidshuspriserna fortsätter stadigt uppåt och ökar i samtliga län på årsbasis, mest i Kalmar län där priserna har stigit med 22 procent.

Dela med dig av denna artikel på: