Friluftsliv

Snabb som en raket

På bara ett par minuter brinner det gott i den smidiga Raketspisen och det är dags att börja laga mat. Och inget smakar så gott som det man tillagar utomhus.

Friluftslivets år – Luften är fri – har kommit in i sommarmånaden juni, och temat är nu ”Äta ute”. Under juni vill ”Luften är fri” visa att matlagning utomhus varken kräver avancerad utrustning eller mycket att packa. Med små förberedelser och enkla grundkunskaper i ryggsäcken blir måltiden utomhus fantastisk.

En lokal uppfinning som gör matlagningen utomhus både rolig och fantastisk är Raketspisen, tillverkad av Hamek Verkstad AB i Nyland – med vd Hans Persson i Själevad som hjärnan bakom.
– Det bygger på rocket stove-principen och där finns det många olika modeller. Jag tog fram Raketspisen för fyra år sedan, och utifrån den utvecklade jag Miniraketen som man kan ta med sig på utflykten, berättar Hans, som har en passion för matlagning utomhus – och då särskilt för matlagning över eld. Inga mer gasoltuber eller säckar med kol, det handlar om att elda med ved som man gjorde förr.

Raketspisen mäter 60 cm i höjd, men trots att den är nätt i formen bär man inte med sig den särskilt lång. Den är tillverkad i 3 mm Cortenplåt och väger 12 kg, så den är mest tänkt för matlagning hemma på gården, eller i sommarstugan. Du kan använda stekhäll, gjutjärnsstekpanna, kaffepanna, gryta och allt annat eldfast du kan komma på.

Raketspisens lillasyster Miniraketen är däremot byggd för att ta med sig. Den består av lösa plåtar och får plats i en liten tygpåse. Vikten är 2,3 kg och höjden endast 30 cm, och den klarar stekhällar på upp till 38 cm i diameter. Den här spisen tar du enkelt med dig på utflykten, i båten, husvagnen, till vindskyddet eller jaktpasset. Den funkar också utmärkt som ett komplement till din grill för att woka tillbehören och koka potatisen.
– Vi har sålt ganska många, speciellt innan jul eftersom årets julklapp var ett stormkök, och då var det många som upptäckte Raketspisen och Miniraketen, säger Hans, som med flinka händer monterar ihop Miniraketen.
– Jag skickar faktiskt inte med en beskrivning, bara en bild hur den ser ut. När man ger bort en sån här i present kan det vara en kul grej att den som får den själv ska klura ut hur den ska sättas ihop, men det är inga större svårigheter.

När man väl vet hur man ska göra går det på mindre än en minut att montera ihop Miniraketen, och det tar inte mycket längre tid att få till en eld så att man kan börja laga mat. Både Raketspisen och Miniraketen matas med små vedpinnar för att få största effekt.
– Det bästa är förstås om man kan plocka pinnar där man är ute i naturen, så slipper man bära med sig ved.

I och med att spisen tar in luft under bränsleinkastet bildas en skorstenseffekt och elden sprider sig inte till vedförrådet i inkastet utan riktas rakt upp mot stekhällen eller kokkärlet. Röken försvinner också nästan direkt, ett bevis på att förbränningen är mycket effektiv. Något som också visar sig när det är dags att montera isär Mini-raketen efter den välsmakande lunchen, det finns nästan ingen aska alls i spisen.
– Vi gjorde lite olika varianter på spisar i början, mer eller mindre avancerade, innan vi hittade rätt, berättar Hans, som i dagarna just startat ett samarbete med Coop Nord och nu levererar hans företag stekhällar och smashjärn ut till Stora Coop-butikerna.

Smashjärnet är det senaste för hamburgerfantasten, med smashjärnet pressar man löst sammansatta färsbollar med ett ordentligt tryck på en het stekyta. Med rätt handlag tillagas burgaren invändigt och uppåt, istället för att köttsafterna rinner ut.
Hans och Hamek Verkstad har även flera heta idéer i pipeline.
– Vi har en stor vedeldad grill på gång, säger han och visar en bild på sin mobil.

Men det är en annan historia – nu njuter vi av lunchen som vi tillagat utomhus i solskenet.

TÄNK PÅ

• Eldning utomhus innebär ett ansvar och vår fina allemansrätt ger ingen självklar rätt att göra upp en eld. Men du får elda om du är försiktig så att elden inte riskerar att sprida sig eller skadar mark, djur och växter.
• Elda inte direkt på – eller alldeles intill – berghällar eller större stenblock. De spricker sönder och får sår som aldrig läker.
• Du får ta nedfallna kottar och löst liggande pinnar och grenar på marken som ved till elden. Men det är inte tillåtet att hugga eller såga ner träd eller buskar, eller att ta ris, grenar eller näver från levande träd. Det är heller inte tillåtet att använda vindfällen som ved.
• Särskilda regler för eldning gäller i nationalparker och naturreservat. Det kan vara helt förbjudet, eller bara tillåtet på vissa iordningställda eldplatser. Vad som gäller framgår av anslagstavlorna i området. Du kan också få mer information om dessa regler från kommunen eller länsstyrelsen.

Publicerat