Du är här

2021-06-03 - Skola & utbildning
  • Foto: Håkan Nordström
  • Danslärarna Susanne Thorén och Anna Lassila fick äntligen träffa sina danselever igen när de filmade inför Kulturskolans Dag, som även i år sänds digitalt. Foto: Håkan Nordström

Dansar ut skolåret

Med stor glädje springer danseleverna under en av de mäktiga hamnkranarna, ut mot ett efterlängtat sommarlov. Efter ett läsår som varit allt annat än normalt.

Kulturskolans Dag brukar fylla centrala Örnsköldsvik med uppträdanden i alla former. Men på grund av pandemin blir dagen digital, för andra året i rad. Bland alla filmer man kan ta del av finns en med en mängd danselever som i det strålande solskenet i söndags spelade in i hamnområdet.
– Alla har saknat varandra och det känns så skönt att vi kunde göra det här – att vi faktiskt kunde träffas den här dagen och ses i verkligheten innan vi slutar för terminen, säger dansläraren Susanne Thorén.
– Det har varit ett väldigt speciellt år, vi har inte vetat när eller om vi får träffa eleverna, jag har inte mött mina äldsta elever sedan i november.

Verksamheten i grundskolan har under läsåret haft olika faser av närundervisning, undervisning på distans eller undervisning med olika anpassningar. Kulturskolans kvällsgrupper har till stora delar mötts via Teams.
– I år har det varit en utmaning att planera Kulturskolans Dag då vi inte haft någon framförhållning, detta är första veckan vi träffar eleverna IRL – men utomhus. Men det har varit fantastiskt att ses efter månader med laggande bilder och dåligt ljud. Och det blev verkligen i sista sekunden eftersom detta var sista dagen vi hade möjlighet att filma.

Det som fotograferna Jonathan Beimark, Aron Lindström och Ludvig Jakobsson filmade i söndags var en koreografi där alla kvällsgrupper i dans medverkade, med elever från årskurs 3 och uppåt. Alla grupper fick en kort koreografi och sedan filmades varje grupp var för sig så att inte för många var på plats samtidigt. Filmerna klipps sedan ihop till en några minuter lång dansfilm.

Dansen är bara en av många verksamheter i Kulturskolan och även elever inom musik, drama/teater, film samt bild & form har filmat sina inslag.
– Alla ämnen och skolområden finns representerade i filmerna som läggs ut, säger Susanne.

Kulturskolans dag sänds via ornskoldsvik.se/kulturskola och Facebook, från och med idag 3 juni till och med 9 juni.

Dela med dig av denna artikel på: