Du är här

2021-05-31 - Friluftsliv
  • Gula leden på Åsberget. Foto: Nils Ågren
  • Jarmo Kaarela och några av hans figurer som ska ut på Gula leden. Foto: Håkan Nordström
  • Hans Norberg i Älgens fond, som ser till att Gula leden sköts. Foto: Håkan Nordström

Djur till jubilerande Gula leden

Örn, uggla, lax, kanin, tjäder, troll, en stor björn och givetvis en älg. I sommar får Gula leden nya invånare, skapade av motorsågskonstnären Jarmo Kaarela. Kolla in hans figurer här.

I vintras ställde vi en fråga här i 7an till er läsare vad ni skulle vilja se för typ av offentlig konst. En av er efterlyste konstverk längs Gula leden på Åsberget. Gärna konstverk för barn som de kan leka på och kring, exempelvis utformade som djur som finns i skogen så att det sam-tidigt blir ett roligt utflyktsmål och en fin lärmiljö.

Nu blir det verklighet, lagom till 40-årsjubileet av Gula ledens öppnande. Älgens fond, som ser till att vandringsleden hålls tillgänglig, har med hjälp av en rad sponsorer lejt motorsågskonstnären Jarmo Kaarela. Förra veckan var han på plats hos Hans och Margareta Norberg i Ås, och sågade till en mängd figurer, alldeles vid en av stigarna som leder upp till Gula leden.

En rad figurer var redan klara när vi kom på besök och fick se Jarmo in action med sin motorsåg. Svärdet på sågen skär som en varm kniv i smör när han med säker och van hand hanterar den tall som Hans Norberg tidigare fällt på sin tomt. Han sågar lite här, lite där, vrider och vänder på biten av trädstammen, stöttar upp den med några nävar sågspån. Fort går det och vips har han trollat fram en älg, helt på frihand.
– Jag bara kör, det är det enklaste. Börjar man fundera går det åt helvete, säger Jarmo som sysslat med sin motorsågskonst länge.
– Sedan förra århundradet, säger han och ler.

Jarmos träskulpturer finns spridda runt om i såväl Sverige som i Finland och Norge, bland annat efter Trollstigen.
– Jag jobbade där några månader och byggde övernattningsstugor, och då blev det några figurer, berättar han.
– Jag röjer skog också, det är bra för ryggen. Det tar på korsryggen att jobba med de här figurerna.

Jarmo har sina fasta punkter i både Haparanda och i ett litet torp i Småland, och när han inte röjer skog sågar han bland annat älgar åt Eksjöhus som de ger bort till husköpare från Tyskland – väldigt populärt.
Till Gula leden sågar han också till en figur av ledens upphovsman, den ihärdige naturvännen Erik ”Älgen” Sjödin, avbildad med sitt spett som han en decemberdag 1982, under en av sina otaliga arbetstimmar med att få till leden, tappade mellan några klippor och aldrig återfann.

Erik Sjödin skrev själv en skylt vid platsen. ”En förvisso styvnackad men eljest trogen och pålitlig arbetskamrat – Sten Spett av Stål. Utan återvändo försvann han ner i ett hål mellan stenarna. Orsaken till den hastiga avvikelsen är obekant, ingen kan veta vad som rör sig i huvudet på ett spett. Omistlig var han inte, dock väl värd en tanke vid förbigående. Han bröt upp och kila – sökte ro och vila.”

Jarmos figurer ska först oljas in innan de placeras ut efter Gula Leden, och sponsorerna ska få vara med och föreslå plats. Dessutom ska det byggas två portaler till leden, en på Klippan vid Terrassvägen och en vid parkeringen i närheten av Åsbergsmasten.
– De kommer förhoppningsvis upp till hösten, säger Hans Norberg, energisk entusiast i Älgens fond, som också kan glädjas över att fonden fått ett statsbidrag på 20 000 kronor i år för att hålla den populära vandringsleden igång.

Dela med dig av denna artikel på: