Mat & dryck

Charmad av Champagne

Vissa samlar på frimärken, andra på Tintin. Att samla på champagne, allmänt ansedd som både lyxig och dyr, är kanske mer ovanligt.
– Jag vill ta bort stämpeln av snobberi, säger Marcus Steen som drömmer om att hålla provningar för allmänheten.

Bollinger, Pommery och Mercier är bara några av de många producenterna, eller husen, i norra Frankrikes distrikt Champagne vars mouss-erande vin är det enda med rätt att kallas för just champagne. En del menar att det var här som det första mousserande vinet skapades. Sant eller ej, har champagnen i dag en alltjämt odiskutabel stark ställning i dryckesvärlden. 
Inte minst hos 45-årige Marcus Steen i Örnsköldsvik som samlat på den i 20 års tid. 
– I början var tjusningen exklusiviteten. Men med tiden lärde jag mig uppskatta den speciella textur som skapas av jordmånen och klimatet i Champagne. Det ger en bred smak och en doftpalett som inte är i närheten av andra viner, säger Marcus vars källare för stunden rymmer cirka 300 flaskor champagne av olika årgångar. 
Samtliga ämnade för förtäring.
– Det började bara som ett samlande, men sparande och provande går lite hand i hand. Jag har ett visst antal flaskor som buffert och ser till att lagret byts ut eftersom för variationens skull. Succesivt har det blivit större och snart kanske lagret ligger på hundra flaskor till, vi får se.
Champagnen hittar han förutom på Systembolaget – som Marcus menar har ett mycket bra utbud – hos leverantörer och auktionsfirmor som Bukowskis. Under åren har alltså flera budats hem med hjälp av datormusen, speciellt när det gäller äldre flaskor. 

Att fastslå vilket år en äldre champagne tillverkats kan vara ett detektivarbete då det inte alltid avslöjas på etiketten – och även det faller Marcus i smaken. Likaså att förkovra sig i allt som har med den för provning aktuella champagnen att göra. 
– Jag öppnar aldrig utan att veta vad det är och jag brukar läsa mer om champagnen samtidigt som jag provar den. Jag tycker att drycken ska visas respekt, genom att smaka och dricka sakta, i rätt glas och i rätt temperatur. 
Marcus beskriver det som en resa, eftersom en äldre champagne som lagrats på rätt sätt kan ändra karaktär under flera timmar efter öppning. Inte sällan planerar han sina provningar att ta plats utanför hemmet; på en strand – eller på en stubbe i skogen, samtidigt som han gör anteckningar om färger, dofter och smaker. 
– Jag har en förkärlek till det äldre och mognare medan andra vill ha det piggt och fräscht med mycket syra. Och jag är mycket intresserad av champagnens historia, det är ett hantverk som kan ha gjorts för 40-50 år sedan och som fortfarande lever. Så länge det fått ligga mörkt, kallt och friktionsfritt är det fascinerande hur kvalitén finns kvar. 
För att kunna avgöra hur en äldre champagne ändrat karaktär smakar Marcus först alltid av en mindre, yngre flaska av samma sort. När 7an hälsar på står en nyinköpt Veuve Clicquot Ponsardin bredvid en större, liknande flaska på vardagsrumsbordet. Med skillnaden att den sistnämnda är från 1995.
– Nu är det spännande, säger Marcus medan han försiktigt lossar på korken genom att vrida på flaskan.
– Jag kikade efter spår av läckage och jästfällningar tidigare i dag och det såg bra ut. Nu vill jag också höra ett litet pys.
Vilket han får. Pyset vittnar om att flaskan varit väl försluten och Marcus spricker upp i ett leende. 
– Spänningen när man ska öppna, det är nog det som triggar mig mest. Sedan kan det bli en riktig happy moment, för det märks direkt om flaskan blivit misshandlad, om den stått i solen eller 20 år i ett vardagsrumsskåp eller har en korkskada. Det är alltid ett lotteri. Så när man smakar blir det antingen "wow!" eller "det här gick ju" eller bara en besvikelse.
Marcus häller långsamt upp. 
– Gammalt vin vill man hälla försiktigt när det är lite bubblor kvar. Och det är alltid bra att lufta i minst 30 minuter för att det ska komma till sin rätt. Även glasen är viktiga, säger Marcus och tittar menande på det han håller i handen.
– Det är bra att ge vinet de bästa förutsättningarna. Just det här glaset är från Ridel Pinot Noirs performance-serie, med stor kupa för en gammal champagne som behöver luftas rikt. Det har även tunnare glas och räfflad kant som jag tycker ger mer känsla.

Betyget blir väl godkänt och Marcus tar en bit chark från en serveringsbricka.
– Jag vill slå hål på myten att champagnen inte fungerar till kött. Det gör det visst. Man ska våga prova, men kanske hellre välja en kraftigare och äldre än en torr Pinot Noir. Speciellt rosé går väldigt bra till exempelvis råbiff på kalv. Och som tilltugg är parmaskinka, saltade popcorn och tryffel-chips jättegott. 
Den kunskap Markus samlat på sig under åren drömmer han nu om att få delge andra. När pandemin är över hoppas han realisera sina planer att hålla kurser och provningar. 
– Jag startade ett instagramkonto (champagneartbysteen) tillsammans med min fru Camilla som är konstnär, där jag lägger upp champagner jag provat, och i och med den har jag fått frågor om det. Champagne är en hel vetenskap och folk har fått ett större intresse på senare år. Jag vill ta bort stämpeln av snobberi, jag tror att den trenden börjar vända och jag vill fortsätta verka för champagnen att komma in i vardagen. Alla borde känna att den är till för alla – vad det kostar är bara en prioriteringsfråga.

Marcus om:
Bra och prisvärd champagne för nybörjaren

• Bergeronneau-marion grande reserve (297 kr). Provat flera gånger, absolut prisvärd. I den billigaste delen men ger mycket för pengarna.
• Bollinger special cuvée (499 kr). Innehåller mycket reservviner av äldre sort, lagringsbar och intressant med tilltalande karaktär.
• Charles Heidsieck blanc des millénaires (1 629 kr). En mycket bra prestigechampagne. Huset har en väldigt intressant historia som det berättas om i filmen "Champagne Charlie" med Hugh Grant. Charles Heidsieck är ett av ett antal större hus som har kvar de gamla, gamla vinkällarna och är ett måste för den som besöker Champagne.

Att tänka på
Priset är inte avgörande. Dyrt behöver inte betyda bra eller tvärtom. Hitta din egen smak genom att prova dig fram i bekväm prisklass och jobba dig uppåt. Själv undvek jag äldre champagne i början för att bygga upp smaklökarna och lära mig mer.

Favoritchampagnen
Dom Perignon från -90 och -95 är bland de bättre jag smakat. Riktigt fina och går att få tag på för mellan 3 000-4 000 kronor. Ett ikoniskt vin, om man vill prova något som både har klass och historia är den rätt häftig.

En champagne han gärna vill prova
Krug clos du mesnil, 1988. Den har fått otroligt bra betyg och 1988 var ett bra år. Krug är i mitt tycke en av de bästa champagnerna. Den kostar ungefär 25 000 kronor, så i så fall blir det att köpa ihop med flera andra.

Publicerat