Du är här

2021-06-01 - Friluftsliv
  • Fredric Wedin ser fram emot sommaren, med öppnandet av sin nya bistro. Foto: Håkan Nordström
  • Servicebyggnaden har byggts ut och innehåller numera en restaurang. Foto: Håkan Nordström
  • Gästhamnen tar ett 20-tal båtgäster. Skulebergets havscamping har också kompletterats med båten M/S Asta, här vid den renoverade sjöboden. Nina Lundin och Michelle Forss vid den spektakulära pizzaugnen i Veåsands skärgårdsbistro. Fotio: Håkan Nordström och arkiv

Havscampingen växer

I sommar öppnar Veåsands Skärgårdsbistro och dessutom blir det båtturer till bland annat Mjältön – Sveriges högsta ö. Skuleberget havscamping rustar inför en rekordsommar.

– Vi kommer från noll, så vi kan bara bli bättre.

Det säger Fredric Wedin som driver Skuleberget havscamping och i sommar öppnar skärgårdsbistro i Veåsand.
– Man kan ju fundera över om det är så bra idé att starta restaurang i dessa tider, men vi tror på det här. Skärgården är en frizon från all trängsel och vi tror att vi får se ett lyft på båtsidan i sommar, och båtfolket vill ha en restaurang.

Campingens servicehus har byggts ut med 135 kvadratmeter, vilket innebär att det blivit nästan dubbelt så stort som tidigare. I den nybyggda delen finns en ny campingreception, en bar, tre toaletter och det viktigaste – ett restaurangkök.
– Vi har flyttat ner en del från naturscenen nu när den inte kan användas i sommar, berättar Fredric som även driver Naturscen Skuleberget och hade sex stora evenemang inbokade för den här sommaren. Tomas Ledin och The Ark har fått nya datum 2022, och det jobbas på nya datum även för övriga konserter.
– Pandemin har förändrat en hel del för oss, men allt är inte bara negativt. Vi hade aldrig kunnat göra den här satsningen på havscampingen om vi samtidigt hade haft konserter. Det här märkliga året har gjort det möjligt för oss att utveckla campingen i stället.

Satsningen på campingen medför också fler anställda, i sommar blir det inte mindre än 15 personer, med minst 7-8 på plats per dag.
– Problemet har varit att hitta en kock, det är stor brist på kockar överallt just nu men vi har en på gång.

Förutom utbyggnaden och en ny bistro har en bastu byggts som gästerna har fri tillgång till varje kväll. Dessutom har den gamla sjöboden, som tidigare riskerade att ramla ut i viken, räddats.
– Vi har pålat nytt och säkrat sjöboden. Här finns 100 kvadratmeter yta som vi ännu inte bestämt hur vi ska nyttja. Kanske blir det jazzgig och surströmmingsfester. Men i år finns inga planer för den.

Kajen har plats för ett tjugotal båtar och Fredric har även köpt in en båt själv, M/S Asta, vilket öppnar för nya möjligheter för campinggästerna.
– Med Asta kan vi ta tolv passagerare och tanken är att vi ska ha turer till Mjältön – Sveriges högsta ö. Det kan också bli turer till Ulvön och till Tärnättholmarna, då kommer man rakt in i nationalparken. Vi tänker att vi kör när det är bra väder och då folk vill åka.

Redan i fjol sommar öppnade Skuleberget havscamping upp för en annan naturupplevelse av högsta klass. Vandringsleden upp till Getsvedjeberget, med den fantastiska utsikten och den hisnande känslan att sitta längst ut på klippan Predikstolen.
– Det blev en dundersuccé. Jag vill passa på att ge en eloge till alla vandrare för att det var så rent och snyggt längs leden.

Tillbaka till restaurangen; Veåsands Skärgårdsbistro öppnar i mitten av juni med fullständiga rättigheter och här ska det serveras stekt strömming med potatismos, där strömmingsfiléerna kommer från Gösta Hannells Fisksalteri i Skagshamn, nötfärsbiff med kött från den ekologisk gården Herresta i Docksta – och pizza på surdegsbröd som bakas i en Morello Forni pizzaugn.
– Den är handbyggd i Italien 2015 men jag köpte den i Örebro från en restaurang som gått i konkurs. Pizzadegen kommer från Gimobageriet i Umeå där Rosario Arcidiacono har hjälpt oss väldigt mycket.

Restauranggästerna kommer också att kunna njuta av vin som en känd artist tagit fram. Petter – som Fredric Wedin bland annat bokade in till Sjunde i Sjunde-konserten 2015 – är nämligen inte bara artist utan även sommelier med det egna vinmärket P.LEX.
– Det känns som att det här blir bra, säger Fredric Wedin, och ser fram emot öppningsdagen.

Dela med dig av denna artikel på: