Du är här

2021-05-27 - Samhälle

Drömmen om ett liv i skärgården

De bestämde sig för att lämna fastlandet för ett liv i skärgården. Och nu har de fullt upp med att få arbetsdagarna att räcka till. Möt handlarna, snickarna och arrendatorerna på Ulvön.

Det här handlar om paret Helene Andersson och Mikael Söderlind tillsammans med makarna Längert; Martina och Romek. Kvartetten som inom loppet av ett halvår blivit lösningen på frågorna kring hur framtiden ska se ut för fritidsanläggningen på öns nordspets; Sandvikens Fiskeläge, och för handelsboden i Ulvöhamn.

De har bildat Seaside High Coast AB och har nu öppnat portarna till såväl fiskeläget som till handelsboden.

Romek Längert har verkat som snickare på Ulvön i ett par år. Fru Martina flyttade ut för två år sedan och i mars blev Helene och Mikael fast boende på gården i Sörbyn på norra Ulvön.

– Det har varit något som jag och Micke pratat om på senare år. Att byta liv och prova något nytt. Nu dök tillfället upp och vi är glada över att vi vågade ta chansen, säger Helene Andersson, tidigare anställd vid ekonomiavdelningen på Domsjö Fabriker.

Hon har mångåriga släktband till ön och har där ute, tillsammans med Mikael, tillbringat den största delen av sin fritid. Nu tillhör paret Ulvöns 38 året runt-boende och driver fritidsanläggning och handelsbod tillsammans med Martina och Romek.

– Det har gått väldigt fort och det har varit mycket arbete. Men vi ångrar oss inte och har haft en jättebra dialog med hyresvärdarna. Statens Fastighetsverk och Örnsköldsviks Hamn och Logistik AB har varit mycket tillmötesgående, säger Romek Längert som var mångårig betongarbetare i Bjästa innan han blev öbo.

Martina Längert har en lång yrkes-karriär som grafisk formgivare bakom sig och Mikael Söderlind en lika lång i bilbranschen. Senast arbetade han som platschef på Wist Last & Buss i Örnsköldsvik.

– Vi träffade Martina och Romek på en trevlig kräftskiva i höstas och började prata om att flytta ut på Ulvön och hitta ett sätt att livnära sig. Det som började med ett snack blev snabbt verklighet, säger Mikael med ett skratt.

Parallellt med Sandviken och Handelsboden fortsätter Romek med sin byggfirma och har på köpet fått en lojal snickarlärling i Mikael. Det gäller nämligen att ha många bollar luften för att få hjulen att snurra i extrem glesbygd som blir desto folkligare under sommarmånaderna.

– Vi är inställda på oerhört mycket jobb den här sommaren, men tycker också att det ska bli roligt och spännande. Vi har fått så många glada tillrop och lyckönskningar och det är vi väldigt tacksamma för, säger Martina Längert. l

Dela med dig av denna artikel på: