Du är här

2021-05-19 - Miljö
En tredjedel av våra vilda bin är på gränsen till utrotningshotade. Naturskyddsföreningens Staffan Landström gläds över Kristian Hägglunds skänkta prispengar som nu ger Örnsköldsviks bin robusta och trygga bostäder. Foto: Håkan Nordström

Miljöpriset vinst för hotade bin

16 specialtillverkade bihotell ska bidra till att hjälpa utrotningshotade bin. I dagarna placeras de ut i parker och skolor i Örnsköldsvik, tack vare en gåva från Miljörnen-vinnaren Kristian Hägglund.

För sina böcker om miljö- och naturfrågor stod illustratören Kristian Hägglund 2019 som mottagare av kommunens och 7ans miljöpris Miljörnen. Prispengarna på 3 000 kronor valde han att skänka till kampanjen "Rädda Bina" som verkar för de flitiga pollinatörernas överlevnad. 
– "Djurdeckarna" handlar om att rädda djur, så det passade bra. Bin är en så viktig del av ekosystemet och den biologiska mångfalden, att pengarna kunnat användas till det här är fantastiskt, säger Kristian.
Tack vare dem ska nämligen 16 extra fina bi-hotell, specialtillverkade av Fredrik Norberg i Fors på uppdrag av Naturskyddsföreningen, nu placeras ut i Åsdalsparken och Smedjebacken i samarbete med parkavdelningen. Även på låg- och mellanstadieskolor.
– Kristians gåva var värdefull. Hotellen håller många år och har djupare hål än i de bi-hotell man köper, som bina känner sig trygga i när de lägger sina larver. Att kommunen gör om flera parker till blommande mark i stället för att klippa gräset kort, innebär att de nu får både bostad och mat, säger en glad Staffan Landström från Naturskyddsföreningen i Örnsköldsvik.

 

Dela med dig av denna artikel på: