Du är här

2021-05-21 - Musik
  • Mattias Bylund. Foto Johan Carlén.
  • Mårtens Hjältar under en av återföreningskonserterna på Thuleteatern 2016. Foto: Håkan Nordström

Ö-viksanknytning i Eurovisionfinalen

De flesta svenskar lär väl hålla på Tusse och Sveriges bidrag ”Voices” i lördagens Eurovision Song Contest, men ska vi vara riktigt lokalpatriotiska här i Örnsköldsvik är det istället Storbritanniens bidrag vi bör lägga våra röster på.

Sveriges bidrag ”Voices” med Tusse är klart för lördagens final. Finalklart är också Storbritannien, som tillhör ”The Big Five” och alltid är i final tillsammans med Frankrike, Tyskland, Italien och Spanien. James Newman heter artisten som representerar Storbritannien med bidraget ”Embers”, och här finns en koppling till Örnsköldsvik. För blåsarrangemanget står nämligen Mattias Bylund, keyboardist i legendariska Mårtens Hjältar.

– Jag har blivit en som skrivit många stråk- och blåsarrangemang till olika poplåtar, berättar Mattias, som numera bor i Göteborg men som under sin uppväxt bodde i Ultrå och fick sin musikutbildning på Mellansels Folkhögskola.

En titt i hans meritlista gör att man lätt blir imponerad. Kolla in Mattias Bylund eller Bylund horns på Spotify, där hittar du låtar som han skrivit blås- och stråkarrangemang till, och i vissa fall medverkat på keyboard. Här finns internationella stjärnor som Ariana Grande, Katy Perry, Pink, Céline Dion, Avicii, One Direction, Ellie Goulding, Michael Bublé, Avril Lavigne, Maroon 5, Macy Gray, Jonas Brothers, Steve Angello, A-ha, Seal och Michael Bolton.

Svenskar som Mattias arbetat med är bland andra Håkan Hellström, Zara Larsson, Darin, Amanda Jensson, Peter Jöback, Sanna Nielsen, Danny Saucedo, Anna Bergendahl, Måns Zelmerlöw, Eric Saade, Magnus Uggla, Pernilla Wahlgren, Sonja Aldén, Sebastian Stakset, Jill Johnson, Charlotte Perrelli och Eagle-Eye Cherry.

Allra mest meriterande är förstås den Grammy Award han vann 2016 i kategorin Album of the year, för stråkarrangemangen på Taylor Swifts album ”1989”. Mattias skrev också blåsarrangemanget till låten ”Can’t stop the feeling!” med Justin Timberlake som 2017 blev Oscarsnominerad för bästa originallåt i filmen ”Trolls”.

Just nu är Mattias aktuell med sin medverkan på ”In Your Eyes” med kanadensiska The Weeknd, och inte minst för sitt blåsarrangemang på James Newmans Eurovisionbidrag ”Embers”.

– Jag har jobbat en del med trumpetaren Magnus Johansson och hans systers son är gift med en engelsman, och de har en sommarstuga i Marstrand utanför Göteborg. James Newman kom dit för att skriva låtar och jag fick möjlighet att träffa honom, och skriva arrangemang till hans låt som skulle ha varit med i förra årets Eurovision – som inte blev av. När han skulle skriva en ny låt till årets Eurovision frågade han mig om jag villa arra blåset och det gjorde jag förstås. När jag skriver brukar jag alltid lägga till mer så att det går att skala bort, men han behöll allt, så det är oerhört mycket blås på låten.

Allt blås har spelats in av svenska musiker, var för sig på olika ställen. Förutom Magnus Johansson på trumpet medverkar Janne Bjerger, trumpet, Wojtek Goral, altsax, Tomas Jonsson, tenorsax/barytonsax och Peter Noos Johansson, trombon.

– Blåset hörs ordentligt kan jag lova. Det är en annorlunda låt och den sticker ut. Jag har följt de engelska reaktionerna lite och där är det många som säger ”Äntligen slipper vi skämmas!” Låten spelas också mycket på BBC Radio, men i Eurovision är det i och för sig andra länder som ska rösta. Vi kan ju hoppas att vi får lite svenska röster nu när det är sex svenskar med på låten, säger Mattias som sedan 2010 är kapell-mästare för Bingolottos orkester.

– Vi spelar som vanligt varje vecka, men utan publik vilket är tråkigt.

Förhoppningsvis är det snart tillåtet igen med publik och Mattias hoppas även att det snart är dags för en ny återförening för Mårtens Hjältar, det har ju gått fem år sedan senast.

– Alla spelar fortfarande och vi har kontakt med varandra. Ibland får vi våra inspirationsryck och för ett år sedan spelade vi in tre nya låtar, och en fjärde är på gång. Målet är att släppa ett nytt album under det här årtiondet – Mårtens Hjältar lever! l

Dela med dig av denna artikel på: