Du är här

2021-05-17 - Bolagsnytt

Sämre för småföretagare i Örnsköldsvik

Förutsättningarna för små företag i Örnsköldsvik ligger nära riksgenomsnittet, men bättre än många andra kommuner i Västernorrlands län. Jämfört med förra året har förutsättningarna blivit svårare.
Det visar en stor kartläggning av Småföretagarnas riksförbund.

Med SmåföretagarIndex kan Småföretagarnas riksförbund för andra året i rad visa förutsättningarna för små och medelstora företag i landets samtliga 290 kommuner.
Örnsköldsviks kommun är rankad 178 av 290. Det är 30 placeringar sämre än förra året.
– Kommuner som fått en medelplacering kan med egna insatser förbättra ekosystemet för företagande. Med rätt fokus och målstyrning kan en kommunledning som förstår vikten och behovet av småföretagare utveckla förutsättningarna i sitt lokala och regionala näringsliv, säger Erik Sjölander, Småföretagarnas Riksförbund.
Syftet med rankingen är att beskriva förutsättningarna för företagande, snarare än att betygsätta kommunens verksamhet. En låg ranking betyder inte att kommunen skulle vara dålig på att tillgodose en företagares behov, utan att den har svårare förutsättningar än många andra.
Av samtliga kommuner i Västernorrlands län har Timrå bäst förutsättningar, och hamnar på plats 115 av 290. Kramfors ligger lägst i länet (plats 284 i hela landet).
Baserat på offentlig statistik har Småföretagarnas riksförbund analyserat nio olika dimensioner av företagande för att ge en helhetsbild av de lokala förutsättningarna. Örnsköldsvik ligger kännbart sämre till än snittet i sju av dem, men bättre i två.
Det är framför allt den kommmunala näringspolitiken, kommunens välfärdsåtagande och överlevnadsgraden bland nya företag som drar ned kommunens betyg, medan kapitalförsörjningen och trygghetsinsatser är relativa styrkor.

 

Dela med dig av denna artikel på: