Du är här

2021-05-13 - Evenemang
  • Foto: Håkan Nordström
  • Teaterläraren Anders Nilsson. Foto: Håkan Nordström
  • Redan anmäld är 16-årige Sache som provat ut en av de många masker och förklädnader som finns att låna. Foto: Håkan Nordström

Kampen om Örnsköldsvik

Det som en gång var Örnsköldsvik måste byggas upp igen. I början av sommar-lovet faller ansvaret på de som vill vara med i heldags-lajvet "Testet".
– Vad som händer och hur det slutar är upp till spelarna, säger teaterläraren Anders Nilsson.

Samhället som vi känt till det existerar inte längre. Den ödesdigra anledningen till varför är efter alla år ett minne förlorat. Kvar återstår bara en viss teknologi och rivaliserande, makthungriga gäng. 
Det är utgångspunkten för de som anmäler sig till "Testet" som utspelar sig på Genesmon 19 juni och arrangeras i samarbete mellan Kulturskolan, Sommardraget och H1 Sliperiet. 
Formen är ett så kallat lajv vilket skulle kunna beskrivas som improvisationsteater i realtid där deltagare under relativt fria tyglar iklär sig en förutbestämd roll att utforska i en påhittad värld. 
Eller som Kulturskolans teaterlärare Anders Nilsson, som skrivit handlingen, förklarar det:
– Alla har sett Star Wars och många har nog velat vara med – i ett lajv kan man det.
Redan nu har evenemanget rönt intresse och Anders hoppas se ett 50-tal anmälningar innan startdatumet, om coronarestriktionerna tillåter. Varje skräddarsydd roll kommer med egenskaper, uppgifter och hemligheter och målgruppen är från 12 år och uppåt. En som redan anmält sig är 16-årige Sache som kommer spela jägare för just sin falang. 
– Det är första gången jag är med i ett lajv. Som barn gillade jag tv-programmet "Barda", vilket var lite lajv-aktigt. Nu får jag chans att testa på hur det är, säger han.

Som jägare har man tillgång till vapen. Det är det dock långt ifrån alla som har.
– Vi har inget vapentema men precis som i ett vanligt samhälle finns en del poliser och militärer, eller jägare som i Saches fall. En vanlig bybo har inga. Eventuella konflikter sker under säkra former och när jag skriver ett lajv har jag alltid en pedagogisk tanke, i "Testet" handlar det om styrelseformer som säkert väcker en del tankar att klura på, säger Anders.
"Testet" har även sin egen ekonomi i form av kapsyler att byteshandla med. För riktiga pengar går det att köpa mat i värdshuset, där en av flera vuxna deltar i lajvet med just sin samhällsnyttiga roll.
– Tjusningen med ett lajv är att du får vara med i en gemensam berättelse där du påverkar och upplever det som händer. Det kan vara svårt att kliva in i en annan roll, men samtidigt vet ingen annan hur just du ska bete dig och man kan alltid bolla och justera sin roll med mig. Har du aldrig varit med förut är det en jätterolig upplevelse.

Anmälan & information
Telefonnummer: 070-332 86 93 (Anders Nilsson)
Mejl: anders.b.nilsson@ornskoldsvik.se
Facebook: Eagleshields bay – postapokalyptiskt live

Mer information finns även att finna på Kulturskolans hemsida som du når genom att klicka här.

 

 

Dela med dig av denna artikel på: