Du är här

2021-05-15 - Hus & Trädgård
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström

Delad bastuglädje

Av Sveriges många entusiastiska bastubadare hittas några på Fälludden; en trio glada grannar som gjort gemensam sak och snickrat ihop en fristående bastu vid havet.
– Att man får njuta av det senare, det är det som är drivkraften, säger Tord Jutered om initiativet.

De flesta av oss skriver nog under på att en bastusittning är en av livets stora njutningar. Tord Jutered och Harry Sjölund gör det definitivt. Tillsammans med ytterligare en granne, som saknas den dag 7an gör ett besök vid strandkanten på Fälludden, har de sedan slutet av 90-talet haft glädje av deras kollektiva ansträngning att bygga om ett förråd till en mer än funktionsduglig svettinrättning. Sedan dess har den nyttjats flitigt - under vår och höst minst 4-5 gånger per månad och gärna tillsammans. 
– Det bästa är utsikten och närheten till vattnet, säger Tord och får medhåll av sin son Anders, på besök från Göteborg.
– Och att den är vedeldad, säger Harry. Jag föredrar det, känslan att se elden, höra den spraka och go'värmen som blir. Det är fridfullt och svårslaget.

Väggpanel och golv har bastuälskarna bytt ut och eftersom byggnaden de första åren envisades med att sjunka ned i marken har även en ordentlig dränering skett. Nu vilar bastun på tre rejäla balkar. Ett överkomligt jobb med tanke på vinsten.
– Man har haft mycket glädje av detta, konstaterar Harry. Att bygga en bastu är inte svårt, bara man har sunt förnuft och tänker på det grundläggande, som eldsäkerheten.
– Och har koll på markförhållandet, säger Tord och visar upp innandömet. 
– Här sitter vi och pratar om livet i allmänhet, om allt från sport till glada dagar.
Aggregatet har han svetsat ihop själv, med en snillrik droppfunktion som gör att vattnet och sedermera ångan sköter sig självt. Där får också gärna tillföras lite väldoftande olja. Mint är favoriten.
– Vill ni se bomben? ropar Anders när han och Tord efter en rejäl bastusittning kommer utrusande på bryggan med rödblossande överkroppar.
Utan att tveka kastar de sig i för ett svalkande dopp. Det tredje för i år.

 

Dela med dig av denna artikel på: