Hus & Trädgård

Måste du elda?

Säsongen för trädgårdsarbete är här och när vintern städas bort samlas fjolårsgräs, löv och kvistar på hög. Tänk dig för både en och två gånger innan du väljer att elda ditt trädgårdsavfall.

Viktigt att veta är att det under perioden 10 maj till 10 oktober är förbjudet att elda torra löv, kvistar och annat trädgårdsavfall inom detaljplanerat område. Övrig tid på året får du elda trädgårdsavfall men bara om det sker på ett säkert sätt och inte har negativ påverkan på människors hälsa.
– Vår syn på saken är att det är otroligt onödigt att elda fjolårsgräs eller brasor när det är gratis att lämna trädgårdsavfallet på Må återvinningscentral, säger Håkan Wikman, insatsledare på räddningstjänsten i Örnsköldsvik. Blir det en spridning riskerar du att det börjar brinna i hus, förråd eller garage. Vi får tyvärr den typen av larm varje år.

För den som bor utanför detaljplanerat område eller område med områdesbestämmelser är det tillåtet att elda trädgårdsavfall året om. Oavsett om det råder eldningsförbud eller inte är räddningstjänstens rekommendation att eldning utomhus ska undvikas under månaderna maj, juni, juli och augusti.
– När det går fel beror det alltid på att du har brustit i någon av gällande regler och det kan bli ett polisärende. För den som eldar utanför detaljplanerat område gäller samma ansvar och skyldigheter.
Även om snöfläckar ligger kvar eller nyss tinat bort är risken stor att elden sprider sig.
– Det är ytgräset som tar eld och det torkar upp snabbt, särskilt när det blåser. Jag kollade så sent som i dag (i torsdags) och gräsbrandsrisken är stor redan nu trots den sena våren.
Den som väljer att elda, vilket nu efter 10 maj endast är tillåtet utanför detaljplanerat område, ska göra det på ett säkert sätt, utan spridningsrisk och det är den som tänder elden som är ansvarig för den.
– Om du verkligen måste elda se då till att eldningsplatsen är väl avgränsad och att du har ställt för det med krattor och vatten så att du kan slå ner elden och inte står helt handfallen om den sprider sig, avslutar Håkan. 

 

Publicerat