Du är här

2021-05-12 - Övrig kultur

Motion Portals

Tänk om dansare skulle manifestera sig själva som skulpturer i tid och rum. Att rörelsen stannade kvar och åskådaren kunde ta del av den även efter att den lämnat platsen. På flera platser i Örnsköldsvik, Östersund, Umeå och Sundsvall, vid utvalda offentliga konstverk och artefakter, har QR-koder blivit utplacerade. Dessa formar portaler till korta filmer med dans och rörelse från just de platserna.

Här i Örnsköldsvik hittar du Motion Portals QR-koder vid Peter Svedbergs konstverk ”Tellus” längst ut på Framnäskajen vid Fjällräven Center, vid Bror Marklunds skulptur ”Gestalt i storm” utanför Örnsköldsviks museum & konsthall, vid Monika Goras utsmyckning ”Jimmys” på Storgatan mellan Port 9 och Oskargallerian, vid Lars Widenfalks skulpturer ”Det tidlösa landskapet” i Arkentrappan samt vid gamla järnvägsstationshuset.

Motion Portals är ett koncept av koreografen och danskonstnären Malika Ali från Tyskland, som varit en del av Norrdans sedan 2020. Tillsammans med dansarna Matthew Rawcliffe och Johanna Forsehag har hon skapat koreografier som vibrerande då/nu-varande efterlämningar i din telefon.
– Det kan vara en skulptur som någon sett varje dag på vägen till jobbet och knappt lagt märke till. Perspektivet ändras, det läggs till ett lager och blir till en ny upplevelse, säger Malika. 

 

 

Dela med dig av denna artikel på: