Du är här

2021-05-11 - Nyheter/Reportage
Flakåkande studenter vid studentfirande 2015. Foto: Jonas Nordin

Förbud mot studentflak även i år

Studenten närmar sig. Även i år så kommer det att råda ett förbud mot studentflak skriver Länsstyrelsen Västernorrland.

Under fjolårets studentfirande så rådde det ett förbud mot studentflak, karnivaltåg och motsvarande på grund av situationen med covid-19, och så blir det även i år i Västernorrland. I och med restriktionerna kring sammankomster så kommer det inte heller få finnas mer än åtta personer i till exempel partybussar eller båtar. Personer som bryter mot förbuden eller restriktionerna riskerar att behöva betala böter.

I ett facebook-inlägg beskriver Länsstyrelsen Västernorrland restriktionerna såhär:

  • Om du på studenten ska träffa personer utanför din närmsta krets bör ni ses på ett sätt som minskar risken för smittspridning. Umgås utomhus och håll så stort avstånd som möjligt till varandra.
  • Studentflak, karnevalståg och motsvarade är helt förbjudna. Det är viktigt för studenter och deras anhöriga att känna till att hyra en partybuss eller -båt räknas som en privat sammankomst och går under samma regelverk som när man hyr en lokal för exempelvis privata fester. Det innebär att man får inte vara fler än åtta personer i festlokalen/bussen/båten eftersom det betraktas som privat sammankomst i hyrd lokal.
  • Vissa uthyrare försöker tolka lagen på annat sätt än myndigheterna. Om de påstår att det går att vara fler än åtta personer följer de inte den tillfälliga covid-19-lagen. Länsstyrelsen kan då besluta om böter för uthyrare som bryter mot lagen.

Studentsprånget och firandet i Örnsköldsviks kommun är planerat att bli väldigt likt fjolårets firande med begränsat antal anhöriga som får ta emot sina studenter på särskilt markerade platser.

 

Dela med dig av denna artikel på: