Nyheter/Reportage

Efterlyser nollvision

Mäns våld mot kvinnor diskuteras just nu som kanske aldrig förr. Vilket inte minst gläder Kvinnojouren i Örnsköldsvik.
Frågan är bara: Vad händer sedan?

"Drömmen är att mäns våld ska upphöra, men det kommer aldrig att ske".
När Gillian Johansson, verksamhetschef på Kvinnojouren i Örnsköldsvik, får frågan vad hon hoppas att den senaste tidens uppmärksamhet kring kvinnovåld kan komma att förändra, kommer svaret snabbt, som från ryggmärgen. Även om det huvudmålet är särskilt svårnått har den aktuella debatten medfört positiva effekter och Gillian och organisationsutvecklaren Marie Lindgren välkomnar den med vidöppna armar. 
– Vi märker absolut av uppmärksam-heten, folk hör av sig och frågar hur de kan bidra, antingen i verksamheten eller ekonomiskt. Och det är helt fantastiskt. Med pengar från allmänheten kan vi göra extra saker för kvinnor och barn som lämnat allt och börjat om på nytt. Till presentkort eller att uppdatera det skyd-dade boendet med sängar och leksaker, eller att barnen får cyklar. Det finns behov, säger Gillian som också ger ett mer konkret svar på frågan:
– Förhoppningen är att få en stadig finansiering till kvinnojourerna, från stat eller kommun, så att vi vet hur mycket vi har att röra oss med. Så att vi kan satsa på våldsprevention och ta fram eget utbildningsmaterial. Att jobba med genus och få till en förändring, då behöver vi börja ganska tidigt.

Starkare ekonomi innebär också att de kan fortsätta betala hyran för kommunens enda skyddade boende.
– I dag söker vi öronmärkta pengar från Socialstyrelsen till varje del av verksamheten, om en summa felaktigt gått till boendet blir vi återbetalningsskyldiga. Kvinnojouren och kommunen har en bra samverkan där vi bland annat för dialog om finansiering av det skyddade boendet. Det skulle innebära en trygghet, att kunna ha kvar lägenheten utan att behöva säga upp samtalsmottagningen på Vegagatan. 
Men det finns mycket kvar att önska. Kvinnojourens paraplyorganisation Unizon har passat på att nyttja den nyvunna uppmärksamheten till att presentera ett 34-punktsprogram till regeringen. Det återfinns på unizon.se och ställer en rad krav på förbättringar gällande våld i nära relationer när det kommer till rutiner och kompetens inom exempelvis myndigheter, rättsväsende och sjukvård. 
– Skärpta straff i all ära, problemet är att så få förövare döms eftersom det krävs så mycket bevisning. Att under lång tid konstant blir misshandlad ska inte vara som att förlora sin plånbok och få frågor som "hur mycket var klockan när han drog dig i håret"? Eller "varför gjorde han det"? Vi kräver bättre utbildning och kompetens, överallt. Kvinnan måste snabbt få ett kompetent målsägarbiträde och en särskild viktig punkt på listan är lagstiftning om att pappan måste förlora vårdnad och umgänge om de mördat eller utövar våld mot mamman.

Gillian och Marie efterlyser en nollvision, likt det preventiva arbetet att minska drunkningsolyckorna.
– Politikerna måste bestämma sig och jobba stenhårt med de här frågorna under ett antal år. Systemet måste göras om så att fler anmälningar leder till åtal, annars tappar kvinnorna tron på rättsamhället och slutar anmäla, trots att de är halvt ihjälslagna, eftersom de minns de gånger ärendena lades ned.

Kvinnojouren i Örnsköldsvik listar tecken för när det i relationer finns risk för eskalerande våld över tid. 

Var uppmärksam om din partner...

  • Har ett ombytligt humör och lätt blir våldsam och aggressiv.
  • Är svartsjuk.
  • Försöker kontrollera dig och vill veta vem du talar med, sms:ar med och umgås med på sociala medier.
  • Försöker förändra dig och skala bort det som är du.
  • Ringer dig mer än normalt, dyker upp på ditt jobb eller liknande.
  • Så fort som möjligt vill flytta ihop på ett forcerat sätt och vill vara tillsammans hela tiden.
  • Pratar sig ur situationer och charmar omgivningen för att få som han eller hon vill.
  • Har en nedlåtande syn på dig och utsätter dig för kränkande kommentarer.
  • Får dig att känna dig ointelligent, knäpp eller dålig.
  • Pressa dig att ha sex.
  • Får dig att undvika att träffa familj och vänner för att slippa konflikter med din partner.
  • Skrämmer dig med hjälp av våld eller ett hotfullt beteende.
  • Hotar med att skada sig själv eller ta sitt liv om du gör slut.

 

Publicerat