Nöje & kultur

Vernissage på boendet

Minst en aktivitet om dagen, det kan personerna på trygghetsboendet Ängen i Gullänget se fram emot. Det kan vara bingo, sittgympa, gemensamma luncher – och just den här dagen är det vernissage för en konstutställning.

Övikshems trygghetsboende Ängen stod klart i höstas efter att det tidigare servicehuset Söränget genomgått en konvertering. Här finns vanliga hyreslägenheter – 1:or, 1,5:or och 2:or – som är speciellt anpassade med god tillgänglighet för äldre. Dessutom finns en trygghetsvärd som ansvarar för att anordna olika aktiviteter, ibland tillsammans med studieförbund och ideella organisationer.
– Min uppgift är att se till att de boende ska ha aktiviteter, minst en om dagen, berättar Susanne Byström, som stortrivs med sitt arbete. Och hon får även de boende att stortrivas på Ängen.
– Egentligen tycker jag att det borde heta aktivitetsboende. Tanken med ett sånt här hus är att skapa nya relationer och få nya vänner, och i det ligger en trygghet. Det är så roligt när vi har boende som verkligen vill delta i aktiviteterna och att de har en vilja att umgås och träffa andra, alla har något att tillföra. Förhoppningsvis kan de också hitta på egna aktiviteter, det finns exempelvis de som bakar hemma och tar med sig till de andra när vi träffas.

Just den här dagen, när 7an hälsar på, är det Susanne själv som stått för bakningen. Hon har gjort en rad olika snittar (mycket goda kan vi intyga) och dessutom skaffat bubbel – det är nämligen dags för en vernissage.
Konstnären bakom de 14 målningarna som nu förgyller en korridor, där det annars är ganska tomt på väggarna, heter Hasse Bylin, 89. Men att det är en av de boende själv som målat tavlorna var en hemlighet på Ängen ända tills snittarna och bubblet serverades.
– Jag är född i Högland och när jag var och metade i ån en gång och kom upp till kvarnen satt en gubbe, han hette Öhman, där och målade. Jag var 13-14 år och blev så fascinerad över hur han fick fram motivet, det blev så vackert, berättar Hasse.
– Jag tyckte att det skulle vara roligt att göra något själv så jag skaffade lite färger. Sedan fick jag en riktig färglåda av mina bröder när jag fyllde 17.
Målandet har han pysslat med lite nu och då och de målningar, både oljor och akvareller, han nu visar upp är gjorda ända från 50-talet och fram till för några år sedan. Det handlar om naturmåleri, bland annat från Skede och Henriksfjäll där han haft stugor som barnen nu rår om. Här finns också målningar av torskfiskare, Borkahällan i Kittelfjäll, Husån, Skallören och stubben utanför Ödbergska Gården i Örnsköldsviks centrum.
– När man varit sjuk och dålig och inte kunnat göra något annat har man suttit och målat. Det har varit en rolig hobby, säger Hasse och stannar till vid en målning som bär titeln ”Rådjur i vila”.
– Något ska den ju heta. Den här målade jag till min hustru när hon fyllde 25 år.
Numera blir det inte så mycket målat – ”inspirationen saknas”, säger Hasse – men en nygjord akvarell hittar vi på ett bord tillsammans med andra oinramade akvareller.
– Jag blaskade på lite färg på ett papper bara, det blev Höga Kusten.

Att Hasse nu har vernissage på Ängen uppskattas stort, av både boende och av honom själv.
– Det är mycket roligt! Och det får vi tacka den förnämliga husfrun för, säger Hasse och tittar på Susanne. Hon är väldigt engagerad i att vi ska ha det bra och trivas här.
– Jag tycker att det här är en fantastisk form av boende, fortsätter Susanne, som avslöjar en spännande idé som hon hoppas kunna genomföra.
– Jag har en liten dröm om att till hösten kunna få igång ”Här är ditt liv” med de boende så att de kan få dela med sig av sina liv. Kanske kan vi också spela in så att det finns kvar för barn och barnbarn. 

 

Publicerat