Musik

Vinylklassikern

Bill Withers' "Just as I am"

Bill Withers debutalbum har nu i maj 50 år på nacken, ett album som musikmagasinet Rolling Stone rankar som nummer 304 på sin senaste lista av de 500 bästa albumen genom tiderna. Withers hade hunnit bli nästan 33 år då han gjorde skivdebut och karriären blev inte särskilt lång, han släppte sju studio-album under 70-talet och sedan kom det ännu en platta 1985. Även hans andra album ”Still Bill” från 1972 ligger på Rolling Stones lista över de 500 bästa.

Med skivomslaget, där Withers bär på en lunchbox, vill han visa att han är en jordnära arbetare som vem som helst – och han använder boxen som percussion på stillsamma ”Grandma's Hands”, en låt som därefter spelats in av mängder av kända artister. ”Grandma's Hands” blev en hit för Withers, men den stora låten var förstås ”Ain’t No Sunshine” som tog sig upp på tredje plats på Billboard Hot 100.

Withers skrev själv alla låtar på albumet, förutom två – Fred Neils ”Everybody’s Talkin’” som Harry Nilsson fick en hit med 1969, och Lennon/McCartneys ”Let It Be” i en gospeldoftande version. Withers kompas av en rad skickliga musiker, bland andra gitarristen Stephen Stills och multi-musikern Booker T. Jones som också producerade plattan. Flera av musikerna i hans Booker T. & the M.G.’s medverkar också på det här albumet som absolut är värd sin plats bland de bästa. Bill Withers avled 30 mars 2020, 81 år gammal. 

 

Publicerat