Du är här

2021-05-02 - Musik
Ö-viksbon Tommy Apelqvist med sin återutgivning av Hans Edlers ”Elektron Kukéso”, världens första datorprogrammerade pop-album. I vår (2021) är det 50 år sedan skivan spelades in, vilket uppmärksammas av Sveriges Radio. (Foto: Anja Radels)

Ö-viksbo del av historiskt popalbum

Musiken beskrevs som långt före sin tid och ansågs som något av en världssensation. Men kommersiellt blev det en stor flopp.
1 maj uppmärksammar P2 50-årsjubileet av och historien om ”Elektron Kukéso”, världens första datorprogrammerade popalbum gjord 1971 av svenska Hans Edler. 2004 gavs den ut på cd – av Ö-viksbon och den tidigare ÖA-reportern Tommy Apelqvist.

– Jag fick nys om plattan runt millennieskiftet och spårade upp ett av få överlevande exemplar. Den liknade inget annat och jag bestämde mig för att försöka återutge skivan. Så blev det, efter att ha lyckats övertala Hans Edler som först trodde att jag drev med honom, säger Tommy. 
Skivan möttes av fina recensioner och såldes förutom i Norden även i övriga världen, som i USA där en radiostation ägnade den ett helt program.
– Inte illa för en obskyr skiva med sång på svenska. Storyn är som ett filmmanus: Svenska staten bekostar världens då främsta elektroniska musikstudio för mångmiljonbelopp i dåtida penningvärde. Det handlar om värsta spetstekniken i form av en dator stor som en husvagn, men utan keyboard. Det går alltså inte att ”spela” på den. Varje ton, amplitud, och mikrosekund ljud – ALLT måste programmeras matematiskt på ett oerhört omständligt sätt. I dag låter det futuristiskt och daterat på samma gång.
– Edler var oerhört tacksam, jag lyckades ge hans skiva ny publik och den upprättelse den förtjänar. Det är roligt att ha fått bidra till den resan, säger Tommy Apelqvist.

 

Dela med dig av denna artikel på: