Du är här

2021-04-29 - Samhälle
Foto: Håkan Nordström

Stationhusets framtid – så tycker våra läsare!

Saluhall, restaurang, utställningslokal, kulturhus, äventyrshus. Många läsare har engagerat sig i frågan om vad vi bör använda det gamla stationshuset till. Här publicerar vi några av förslagen.

Vilken magisk bild på stationshuset. Den triggade direkt min idé och önskan om vad det ska bli av huset. Tror att jag fått lite inspiration från gamla stationshuset i Ystad, men det här skulle bli så mycket bättre. Huset passar för ett litet hotell eller B&B med tillhörande restaurang och café. Gästrum på ovanvåningen samt restaurang/café på nedervåningen. Den gamla perrongen är idealisk som "inglasad veranda" för uteservering. Tänk om någon kunde starta ett litet bageri med fik. (Märta med sin chokladbit är saknad). Läget är ju idealiskt och huset bevaras intakt.
Anders Karlsson

Saluhall med lokal mat och råvaror på nedervåningen och konstgalleri på övervåningen. Återskaparverkstad (som i programmet Återskaparna på SVT) med olika hantverkare som återskapar möbler och ting. Café och restaurang för barnfamiljer. Jag skulle besöka samtliga verksamheter frekvent.
Johanna Sandberg

Tycker absolut att vi måste bevara vårt vackra stationshus och göra något trevligt av denna byggnad. Mitt förslag är till exempel en saluhall med många olika innovatörer av allehanda ting som frukt, dryck, fisk, grönt, kött och sött av alla de slag från norr till söder och från olika kulturer. Take away eller sitta på plats och avnjuta delikatesserna.
Gunilla Nilsson 

Mitt förslag är en utställningslokal för konst och konsthantverk. Inget dumt förslag att kombinera med något liknande som Fotografiska i Stockholm. Ett café är nästan en nödvändighet.
Tania Fred

Någon har nämnt att skapa något likt Fotografiska i Stockholm och jag måste säga att jag tycker detsamma. Jag älskade att gå på Fotografiska och se alla foton och historier bakom allt, kunde gå där i timmar och bara vara ett med allt. Jag kommer inte härifrån, jag är småländska som flyttat upp hit och jag vet inget om Örnsköldsvik, men det måste ju finnas mycket att berätta och visa upp hur det var här förr. Stationshuset passar så bra för att bli en historisk plats där vi får möta händelser. Jag tror det skulle uppskattas för turisterna också, nu när vår stad blomstrar otroligt. Vi måste visa hur allt kom till.
En småländska som gillar Ö-vik

Jag tycker att en av Örnsköldsviks vackraste byggnader skall lyftas fram för all framtid. Huset skulle med fördel användas för att visa på Örnsköldsviks fantastiska historia, utvecklingen från start till nuvarande läge. I huset skulle jag gärna se en fotografisk utställning som visar på stadens grundande och utveckling på alla sätt – såsom industri, idrott, infrastruktur, kultur, omgivningar, sevärdheter med mera. I husets bottenvåning vill jag också se ett café med ett rikt och varierat utbud av olika godsaker. Caféet inordnas i hela bottenvåningen med gott om plats för besökare. Vid sidan om Stationshuset måste det då finnas gott om plats för besökare vilket innebär bland annat att parkeringen för husbilar och husvagnar blir kvar. Området bör utvecklas till en intressant plats att stanna till vid både för stadens stolta invånare och besökande turister. Den omdiskuterade "Sörköraren" kanske skulle få en ny plats på det nya området som på ett fantastiskt vis kommer att visa på Örnsköldsviks historia och utveckling. Denna åtgärd tror jag skulle stimulera till ökad turism och stolthet för alla Örnsköldsviksbor.
Inbiten Ö-viksbo

Jag tycker man gör om till en saluhall med inriktning lokalproducerat. Det ligger i tiden att handla lokalt och miljö-mässigt. Ett café med hembakt borde funka. Stan växer nu med bland annat Framnäs-udden och kvarteret Bryssel, så det borde funka. Övervåningen borde bli trevliga kontor, kanske även för 7an. 
Niclas Lindberg

Skulle vara trevligt med ett äventyrshus för barn och ungdomar, typ Bodaborg som finns i Skellefteå, Östersund och andra orter i Sverige. Men det är kanske inte möjligt eftersom det inte får göras förändringar, men roligt hade det varit!
Lena Nordin i Billsta

Jag tycker att byggnaden ska inrymma en permanentutställning med alla konstnärer som varit verksamma i kommunen. Det skulle tydligt markera Örnsköldsvik som den konststad den är, eller i alla fall varit, känd för. Något för kommunen att vara stolt över.
R. O.

Tittar man på några av de största frågor vi har kunnat läsa om den närmaste tiden både i dagspress och även i sociala medier, handlar det om luftkvaliteten och trygghet i centrum. Tittar man sedan på hur man med hjälp av rätt så enkla steg kan förbättra miljön på dessa punkter, var kommer då stationshuset in i bilden här då kan man fråga sig. Stationshuset skulle kunna få en mycket lämplig position, man skulle till och med säga att det blir ett nav för ett bättre samhälle. Man skulle kunna bygga upp en typ av fritidsbank där man kan göra allt från att låna en tillfixad övergiven cykel till att hyra en lådcykel eller elcykel innan man tar steget till att köpa en egen. Eftersom stadscampingen ligger i området, varför inte utnyttja ett samarbete med varandra där man i samband med en kopp kaffe också får tips på utflyktsmål man enkelt når med cykel, oavsett om man har egen cykel eller hyr en. Det är dags för ett nytänkande när det gäller cykel och Örnsköldsviks framtid. 
Cykel Janne

Saknar en saluhall i Örnsköldsvik, typ Stockholms saluhallar, där man köper färsk fisk, kött, grönsaker, bröd med mera. Tillsammans med café och restaurang i samma hus. Bra för alla, och våra semesterbesökare som campar vid kajen.
Göte Bylin 

Det är ett otroligt vackert hus, jag brukar sitta och titta på det från hamnen. Jag tycker det ska användas som ett vackert hotell kanske, bygg en pool utanför och en härlig terrass. Eller bygg vackra lägenheter inuti och hyr ut dessa till ett vettigt pris. Eller en fin restaurang med pianobar, kanske en kombo med restaurang och hotell eller lägenheter. Gör något åt detta vackra hus.
Annica collen 

Det finns bara ett område – krog/pub/restauranger med uteservering sommartid under tak på perrongen. Ett fantastiskt hus med en fantastisk interiör och med ett helt fantastiskt läge! Låt inte detta underbara hus bli ett kulturhus eller sportarena, det finns tillräckligt många såna redan.
Mona Nordin

Hotell med uterestaurang. Museer i Örnsköldsvik är inte speciellt besökta om inte typ Andy Warhol och Star Wars får plats. 
Ingrid Lundmark

Jag tycker att huset är fantastiskt vacker. Så kanske ett minihotell. Restaurang längst ner och rum till uthyrning, överst. Eller gör lägenheter av det. Jag skulle gärna köpa en tvåa där.
Anne-Marie Grönlund 

Jag har ett förslag att det kan innehålla flera kök/restauranger runt om efter väggen. Man kan beställa mat från olika restauranger och ha bord i mitten där man kan sitta tillsammans och äta.
Inga-lill Sundin

Mitt förslag är att det blir kulturhus. Vi har aulan på Nolaskolan, Folkan Teater och bio. Vi hade ju Folkets park som nu är borta tyvärr. Att bygga nytt kulturhus för så ofantligt mycket pengar är inte bra, när kommunen inte har råd med skolor och barnomsorg på landet.
Margaretha Gidlund

Dela med dig av denna artikel på: