Du är här

2021-05-02 - Musik

Vinylklassikern

Santanas ”Zebop!”

Carlos Santana hör till den där kategorin man brukar benämna supergitarrister. Många blandar, av förklarliga skäl, ihop personen Carlos Santana med gruppen Santana – han är ju den självklara huvudpersonen i gruppen. Men Santana som grupp är något annat än soloartisten Carlos Santana, som också har släppt album i eget namn. Jag har faktiskt en gång sett en konsert där Carlos Santana var förband till Santana.

Santana fick ett enormt genomslag efter Woodstockfestivalen 1969 och framförallt med de tre första plattorna. Bandet gjorde sig känt för sin fusion av rock och latinamerikansk jazzrock, med massor av rytmer. Lyssna exempelvis på ”American Gypsy” och ”Primera Invasion” på det här albumet. Live har Santana dessutom alltid haft ett helt koppel med trum-slagare och percussionister på scen.

19 april är det 40 år sedan Santana släppte ”Zebop!”, deras tolfte studioalbum, som inleds med Cat Stevens ”Changes” innan det blytunga gitarrintrot tar vid på ”É Papa Ré” – en av mina personliga Santana-favoriter. Här finns också J.J. Cales ”The Sensitive Kind” och Russ Ballards rätt slätstrukna ”Winning”, som blev Santanas största framgång fram till succéalbumet ”Supernatural” 1999. Över 70 musiker har passerat Santana genom åren och bandet brukar placeras runt 20:e plats bland de grupper som sålt mest album genom historien, omkring 100 miljoner. 

 

Dela med dig av denna artikel på: