Du är här

2021-05-01 - Musik
  • Foto vänster: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström

Tack för regnet

Det är inte alltid man uppskattar små vardagliga saker som ett sommarregn efter en varm period. Men det var just vad Inger Österlund gjorde när hon skrev texten till en låt hon fått i födelsedagspresent av sin man.

Rottweilern Signe hälsar oss glatt och intensivt välkomna till Alnöholmen där Inger och Lars Österlund bjuder på kaffe och rulltårta ute på soldäcket. Vårsolen värmer litegrann och av den snö som föll på morgonen finns inget kvar, och snart ligger Happstafjärden isfri.
Den betydligt stillsammare, och mycket mindre chihuahuan Hilma ligger i Ingers knä och verkar inte bry sig om främlingarna som dykt upp.
– Jag behöver Hilma, jag kan inte gå med Signe, säger Inger och berättar att hon har MS.
– Jag fick diagnosen 2010 men jag hade säkert haft det länge. Jag hade dålig kondis, ramlade lätt och var fumlig – jag förstod inte vad det kunde vara.
Numera behöver Ingrid nästan alltid krycka för att ta sig fram, ibland blir det rollator – och även Segway.
– Lars fick prova en och han tyckte att jag också skulle testa, och det var fantastiskt. Vi köpte en begagnad och den är min räddning, nu kan jag komma ut på ett annat sätt.
Lars har precis fyllt 60 och samma dag som vi hälsar på har han fått sin första vaccinationsspruta. Inger väntar fortfarande på sin, hon är i riskgrupp på grund av sin MS, men har fått beskedet att hon är för ung. Sjukdomen hindrar henne från att arbeta heltid, numera blir det bara varannan dag som hon kan utföra sitt yrke som språklärare på Ängetskolan – även om det var ett tag sedan hon var på plats i skolan.
– Jag har jobbat hemifrån sedan före jul. Men jag skulle förstås helst vara i skolan alla dagar i veckan, jag saknar mina elever så enormt.
Även Lars, som är vd för Övikshem, arbetar hemifrån och dagarna går åt till att sitta i olika möten via nätet. Vi hinner knappt prata klart innan han ska sätta sig i nästa möte. Men kvällar och helger har de mer tid, och då ägnar de sig gärna åt musik.
– Musiken har alltid varit vårt stora intresse, säger Lars, som faktiskt sysslat med musik på heltid en kort period.
– Jag gick musikskola och var ute ett par år och spelade bas, anställd av ett amerikanskt bolag. Jag körde på i två år men kände att det inte gick att leva på.
Det blev i alla fall några fina minnen, bland annat inspelning i Cliff Richards studio och ett möte med Lech Walesa, som skulle bli Polens president, under en spelning i Warszawa.

Lars och Inger träffades också genom musiken när de för 30 år sedan ingick i det lokala bandet Select, och nu har musiken tagit en ny vändning i deras liv.
– Jag fick en låt av Lars i födelsedagspresent och han tyckte att jag kunde skriva en text till den, så jag tänkte ”hur svårt kan det vara?”. Det hade varit väldigt varmt ett tag och just den dagen regnade det, och det var så skönt. Det är så det är med mitt liv, hade jag inte varit med om allt det negativa så kanske jag inte hade uppskattat de små positiva stunderna.

Resultatet blev ”Tack för regnet” och eftersom Inger också fått en inspelning i present av deras vänner Linda och Niclas Lundin, som driver New Spacy Studio och Art Factory i centrala Örnsköldsvik, så finns låten nu ute på olika strömningstjänster som Spotify och Youtube. Och inte bara den låten, utan ytterligare tre – och en femte är på gång.
– De handlar mycket om det som är omkring oss, hur man uppfattar saker och ting, berättar Inger som började sjunga för precis 50 år sedan.
– Jag var fyra år när jag sjöng för publik första gången.
Inspelningen av ”Tack för regnet” ledde också till att Lars förverkligade en gammal dröm att ha egen inspelningsstudio. Han skaffade utrustning och nu spelar de in hemma på Alnöholmen, även om de två knappt får plats samtidigt i den lilla skrubben där Lars har sina instrument hängande på väggen. Bland annat en tjusig bas som hans son Lukas byggt.
– Det är en skapandeprocess – ungefär som att måla en tavla. Vi gör det här som ett sorts bokslut, förklarar Lars. Niclas tycker att vi ska spela in en LP, en vinylskiva, och det skulle förstås vara kul. Att ha som minne i alla fall.
Duon Österlund är långt ifrån ovana att uppträda inför publik, men det är först nu som de håller på att bygga upp en repertoar av egna låtar.
– Visst har vi sjungit någon egen låt live, men nu börjar vi få ihop så pass många att vi kan göra en hel spelning med egen musik, säger Inger glatt. 

 

Dela med dig av denna artikel på: