Du är här

2021-05-01 - Motor

Allt fler ”fultvättar”

Är det dags att vårstäda bilen inför sommaren? Trots flera år av uppmaningar om att sluta tvätta bilen direkt på gatan ökar antalet fultvättar i landet.

När tvättade du bilen senast? Är du en av många som väntat flera månader på att vägarna ska bli torra innan du tvättat bilen har du gjort den en otjänst. För att minska risken för rostangrepp, att lacken håller sin nyans och lyster och därmed bilen sitt andrahandsvärde, bör man tvätta bilen varje månad.
– Om du vill hålla din bil i gott skick måste du ta hand om den, säger Daniel Odsberg, försäljningschef på bilförmedlaren Kvdbil.
En Sifo-undersökning från bilförmedlaren visar dock att de svenska bilägarna är dåliga på att ta hand om sina fordon. Endast drygt en tredjedel uppger i undersökningen att de tvättar bilen varje månad. Mer än hälften av de svarande, 63 procent, uppger att de tvättar bilen varannan månad eller mer sällan.
– Att i vårt klimat tvätta bilen så sällan som varannan månad ger ökat slitage och det påverkar andrahandsvärdet. Jag rekommenderar att man tvättar bilen minst en gång i månaden. Annars riskerar smuts och salt att samlas på och under bilen och lacken kan ta skada och mattas av så att rost får fäste, säger Daniel Odsberg.

Undersökningen visar också på en tråkig trend. Under de senaste åren har mängder av organisationer och företag försökt sprida information om att landets bilägare ska sluta tvätta bilen direkt på gatan eller på garageuppfarten, så kallad fultvätt, bland annat genom den årliga kampanjen ”Stora biltvättarhelgen”. Trots detta visar undersökningen från Kvdbil att antalet bilägare som ”fultvättar” ökat. Var fjärde bilägare, 26 procent, uppgav att de brukar tvätta bilen direkt på gatan. När samma fråga ställdes 2018 var siffran 21 procent.
– Jag trodde faktiskt att vi hade kommit längre. Många tycker nog att det är praktiskt och billigt att ”fultvätta” bilen på gatan eller uppfarten. För detta betalar vårt dricksvatten och vår miljö ett högt pris, säger Daniel Odsberg.
Att tvätta bilen på garageuppfarten eller direkt på gatan innebär att olja, giftiga tungmetaller och asfaltsrester rinner rakt ut i närmaste vattendrag, utan att renas innan. Varje år uppskattas minst 15 miljoner biltvättar ske på gatorna och effekten är densamma som om man skulle köra bilen till närmaste badplats och tvätta den direkt i vattnet.
Utsläppen påverkar dessutom både växtlighet och djur, exempelvis den fisk du planerar att fiska i den närliggande sjön i sommar. Den återkommande uppmaningen tål därför att upprepas.
– Åk till en biltvätt, helst en som är miljömärkt. Du får ren bil och rent samvete, säger Odsberg. 

 

Dela med dig av denna artikel på: