Friluftsliv

Locka med barnen ut

En friluftsdag med familjen låter underbart men ibland kan det vara svårt att locka ut barn och ungdomar. Vi bad friluftsfamiljen Thelander Franzén om tips som kan göra utflykten enkel och rolig.

Friluftslivets år fortsätter och i april är det fokus på friluftsdagen. Emma Thelander och Johan Franzén tog med sig barnen ut på tur redan när de var små. I dag är pojkarna åtta respektive fem år gamla och de är inte alltid sugna på utelivet.
– Ibland är det en kamp för att komma ut och barnen kan verkligen vara negativa men när vi väl är ute blir det bra så det är alltid värt det, säger Emma.
Vi möter familjen på Nyänget, den här dagen har storebror Kaspers kompis Leon fått följa med.
– Kompistricket är bra för att locka med Kasper ut och Nyänget är ett favoritställe för barnen, säger Johan. Här finns det mycket att göra och de känner igen sig.
Medan Johan och Emma förbereder lunchen springer pojkarna runt på stranden. Nils hittar fågelfjädrar och Kasper och Leon testar om isen bär längst inne vid stranden.
– Egentligen är det här lite för tillrättalagt, säger Emma. Vi föredrar den "riktiga" naturen och vi tältar ofta med barnen.
Kasper och Nils tycker om att tälta men orkar inte gå för långa sträckor, därför blir det ibland en kompromiss med tältet hemma på tomten.
– Jag sover bättre i tält än hemma, säger Kasper.
Han får medhåll från Leon som har en teori om vad det kan bero på.
– Det blir ju kallare i tältet, hemma kan det vara jättevarmt i sovrummet ibland.

Det är dags att äta och Emma och Johan är överens om att det viktigaste är att ingen är hungrig.
– Välj mat som går hem hos barnen, det är inte läge att experimentera, säger Johan. Vi använder mat och fika för att locka barnen att följa med och är det lördag blir det godis på utflykten eller hemma efteråt.
Dagens meny består av varma mackor och pannkaka. Elden är en samlingspunkt som skapar sysselsättning men Johan tycker matlagningen är enklare på spritköket. Ofta använder de både och.
– Mattermos är också bra, då kan vi förbereda allt hemma så går det fort att få fram maten, säger Emma. Tortillas att steka eller soppa funkar också. Gör det enkelt, det gäller att hela tiden hålla energinivån uppe hos alla.
Vid elden ligger handskar på tork och Kasper har just klivit ner i vatten med ena foten.
– Du kan aldrig ha för många ombyten med dig, skrattar Emma. Med varma kläder och god mat kommer du långt.
Med mätta magar sparkar Kasper och Leon fotboll medan Nils upptäcker lek-platsen. Fördelarna med att vara ute jämfört med inne är många.
– Ute är det ingen som äger sakerna så det finns mycket mindre att bråka om, säger Johan. Även om det muttras innan vi ska ut blir det som sagt alltid bra ändå. 

7 tips från Emma & Johan

  • Stå ut med tjatet innan, det blir alltid bra när ni är ute.
  • Locka med god mat och fika.
  • Ta med kompisar på utflykten.
  • Packa fler extra ombyten än du tror att du behöver.
  • Välj en plats där det finns något för barnen att göra.
  • Glöm inte toapapper och första hjälpen som t.ex. plåster.
  • Gör det enkelt, sänk dina egna krav.

 

Publicerat